18:12, sob, 4. Maj

Želi rektor UM Igor Tičar zaobiti zakon?





Sindikata SVIZ in Visokošolski sindikat Slovenije menita, da želi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar z nezagotavljanjem celovitih informacij v primeru odločanja o njegovem delovnem razmerju zaobiti zakonske določbe.

FOTO: Mediaspeed
FOTO: Mediaspeed

Sindikata SVIZ in Visokošolski sindikat Slovenije sta pred današnjo 13. redno sejo Senata Univerze v Mariboru na rektorja UM profesorja dr. Igorja Tičarja naslovila poziv, da senatu zagotovi celovito pravno podporo in vse potrebne informacije v primeru odločanja o njegovem delovnem razmerju.

Po mnenju sindikatov je rektorjevo neobveščanje senata nedopustno, Tičar pa želi s tem »zaobiti zakonske določbe o prenehanju delovnega razmerja v primeru izpolnitve pogojev za upokojitev«.

Pripravljavec, predlagatelj in poročevalec rektor sam

Kot so sindikati zapisali v pozivu, so bili pri pregledu gradiva za sejo namreč presenečeni nad ugotovitvijo, da je pri predvideni 3. točki dnevnega reda »Nadaljevanje delovnega razmerja rektorja UM« pripravljavec, predlagatelj in poročevalec oseba, na katero se ta točka neposredno nanaša – torej rektor. Tičar po njihovem mnenju kot pripravljavec gradiva senatu tako ne omogoča celovite seznanitve s problematiko razlage 11. člena ZUPPS16, ki ureja prenehanje pogodbe o zaposlitvi javnih uslužbencev iz razloga izpolnitev pogojev za upokojitev v letu 2016.

Univerza v Mariboru

V obeh sindikatih menijo, da je pripravljeno gradivo pomanjkljivo in zavajajoče, z vidika integritete univerze pa da je nesprejemljivo, da se rektor že pri pripravi gradiva ni izločil.

Kot poudarjajo, so v obeh sindikatih seznanjeni z vsemi mnenji, ki sta jih mariborski univerzi podali Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V tokratno gradivo za senat pa je po njihovih besedah rektor umestil samo mnenje Službe Vlade RS za zakonodajo, prav tako pa naj ne bi povzel dejstva, da je Ustavno sodišče že presojalo skladnost ustave z zakonskim urejanjem predčasnega prenehanja delovnega razmerja javnim uslužbencem, ki izpolnijo pogoje za pridobitev starostne pokojnine, tudi z vidika z ustavo zagotovljene avtonomije univerz, in je navedeno presodilo kot skladno z ustavo.

Zoper Lorenčiča še vedno ni ukrepal

Sindikata ob koncu še opozarjata, da pa rektor zoper svojega donedavnega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča, kljub komisijsko soglasno ugotovljenemu spolnemu nadlegovanju in mobingu v primeru prijave zaposlene Petre Ujčič še vedno ni ukrepal. »Namesto tega se ukvarja zgolj in samo z ohranitvijo svojega lastnega položaja,« so še zapisali.

Morda Vas zanima tudi:
Mariborska univerza obsoja dejanja upravnega odbora
Upokojil se bo, ko bo želel
Spodkopavanje in sprenevedanje UMa?
Bo Tičar ostal na čelu Univerze?
Pravniki menijo, da Tičar mora v pokoj

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.