14:41, sob, 18. Maj

Mariborska univerza obsoja dejanja Upravnega odbora





Pereča tema, ki že nekaj časa čaka na svoj epilog, je zagotovo upokojevanje rektorja Univerze v Mariboru, Igorja Tičarja. Kot smo že poročali, je minuli konec tedna potekala seja upravnega odbora UM, na kateri so znova govorili o Tičarjevi upokojitvi, vendar o njej tudi tokrat niso odločali.

upravni odbor

Tokratni krivec za ponovni zamik o odločanju upravnega odbora je ministrstvo za šolstvo. Predsednika upravnega odbora Bojana Škofa so namreč prosili, da odbor še počaka z odločitvijo, saj da morajo na ministrstvu preučiti tudi pravno mnenje, ki ga je dal izdelati Tičar. Mnenje, vredno 11 tisočakov bo očitno tisto, ki bo odločilo o tem, kdaj bo Tičar šel v pokoj. Vprašanje, ki se porodi na tem mestu je, ali ministrstvo res mora upoštevati pravno mnenje izdelano po naročilu? In ali upoštevanje napisanega zakona ni dovolj. Ali so zakoni napisani preveč ohlapno?

UM seja upravnega odbora 1

Univerza tokrat obsoja dejanja upravnega odbora, češ, da pod vprašaj postavljajo ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz in načenjajo enotnost slovenskih univerz pred reformo Zakona o visokem šolstvu. Prepričani so, da dejanja predsednika upravnega odbora, napeljujejo v smeri prisilne upokojitve rektorja. Tako ravnanje pravijo, da vodi v predčasne volitve novega rektorja, trenutnemu pa odvzema rektorski mandat. Sprašujejo se, ali gre za osebni obračun z rektorjem.

bojan škof

Na seji upravnega odbora smo v petek sicer večkrat slišali, da rektorja nihče ne napada in da ga nihče noče prisiliti k upokojitvi. Je pa bil Škof jasen, da lahko samo zakoni narekujejo njihove odločitve. „Odločitev o upokojitvi rektorja bi lahko sprejeli že na prejšnji seji, če bi delovali enostransko,“ je dejal Škof.

Oglasil pa se je tudi Visokošolski sindikat Slovenije na Univerzi v Mariboru. Njegova predsednica, Marija Javornik Krečič, je že na seji upravnega odbora na rektorja naslovila nekaj konkretnih vprašanj, na katera ni v celoti odgovoril. Eno izmed vprašanj se je nanašalo ravno na financiranje pravnega mnenja. Tičar je odgovoril, da gre za njegovo zasebno zadevo.

marija javornik krecic

V javnem pismu, kot izjavo ob aktualnem dogajanju na univerzi, pa se v sindikatu sprašujejo ali ima rektor ob vseh spornih ravnanjih sploh še legitimnost za vodenje univerze. V sindikatu obsojajo tudi trenutno pojavnost univerze v javnosti. „Druga največja javna univerza v državi je ta hip medijsko prepoznavna predvsem po rumenih aferah in prizadevanju rektorja, da bi z vsemi sredstvi in za vsako ceno izognil upokojitvi.“

Kako bo ministrstvo odločilo o upokojevanju Tičarja naj bi sicer bilo jasno v slabem mesecu dni.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.