10:50, sob, 18. Maj

Pravniki menijo, da Tičar mora v pokoj





Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, bo oktobra letos izpolnil pogoje za upokojitev, a sam zatrjuje, da to ne drži, saj da je bil legitimno izvoljen na rednih rektorskih volitvah. Svojo funkcijo enači s funkcijo predsednika republike. Tako meni, da sodi med funkcionarje, za katere pa omenjeno določilo ne velja.

Spomnimo: Po zakonu v obdobju od 1. januarja 2016 do 31. decembra 2016 pogodba o zaposlitvi preneha veljati javnemu uslužbencu, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne upokojitve.
Po mnenju pravnikov univerza ni državni organ in ni lokalna skupnost, ampak je javni zavod (kar je razvidno tudi iz AJPESA), zato je rektor javni uslužbenec in zato se mora (po zakonu) letos upokojiti.

prof. dr. Igor Tičar

Zakaj je rektor Igor Tičar javni uslužbenec in ne funkcionar (ki bi rad ubežal upokojitvi)?
Zakon o javnih uslužbencih določa: “Javni uslužbenec je posameznik, ki sklene delovno razmerje v javnem sektorju.” Rektor Igor Tičar je sklenil pogodbo po tem zakonu.
Prav tako zakon navaja: »Funkcionarji v državnih organih in organih lokalnih skupnosti niso javni uslužbenci.« Ker je univerza javni zavod in ne državni organ ali lokalna skupnost, delovna mesta funkcionarjev državnih organov in organov lokalnih skupnosti ne morejo obstajati.

Tudi zakon o sistemu plač v javnem sektorju določa kdo je javni uslužbenec in kdo funkcionar.
Javni sektor po tem zakonu sestavljajo: državni organi in samoupravne lokalne skupnosti, javne agencije, javni skladi, javni zavodi… Po izpisu iz AJPESA je jasno razvidno, da je univerza javni zavod.
Funkcionarji so osebe, ki pridobijo mandat za izvrševanje funkcije s splošnimi volitvami, osebe, ki pridobijo mandat za izvrševanje funkcije izvršilne in sodne oblasti z izvolitvijo ali imenovanjem v Državnem zboru republike Slovenije ali predstavniškem telesu lokalne skupnosti ter druge osebe, ki jih skladno z zakonom kot funkcionarje izvolijo ali imenujejo nosilci zakonodaje, izvršilne ali sodne oblasti.

univerza v mariboru

Tudi iz kataloga funkcij, delovnih mest in nazivov v javnem sektorju lahko jasno razberemo, da je pod zaporedno številko 167, šifra delovnega mesta B019301 REKTOR UNIVERZE in to je plačna skupina B-Poslovni organi pri uporabnikih proračuna, kar javni zavod tudi je.
Pod plačno skupino A-funkcije v državnih organih in lokalnih skupnostih pa spadajo predsednik republike, funkcionarji zakonodajne oblasti, sodne oblasti, v drugih državnih oblasteh in funkcionarji v lokalnih skupnostih.

Po vseh zakonodajah je torej jasno razvidno, da se rektor Igor Tičar ne more enačiti s funkcijo oz. pravicami predsednika republike in da bi se moral letos upokojiti. V zadnjih dneh smo lahko spremljali prenekatera moralno vprašljiva dejanja na Univerzi v Ljubljani, ali bo to postala praksa tudi na Univerzi v Mariboru?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.