04:04, čet, 9. Maj

Lorenčiča naj bi spoznali za krivega





Strokovna komisija, ki je na Univerzi v Mariboru preiskovala sum mobinga in spolnega nadlegovanja, naj bi nekdanjega glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča v primeru Petre Ujčič spoznala za krivega.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je komisija, ki je preteklih mesecih preiskovala navedbe o mobingu in spolnem nadlegovanju na mariborski univerzi, danes soglasno ugotovila, da je bila prijava Ujčičeve upravičena. Do tovrstne ugotovitve so prišli na podlagi zbrane dokumentacije in pričevanj.

Teodor Lorenčič
Teodor Lorenčič

Komisija je sicer delovala v dveh delih – del je preiskoval navedbe Ujčičeve, del pa primer Alena Vidonje. Ugotovitve glede slednjega naj bi bile znane v prihodnjih dneh, ugotovitve v primeru Ujčičeve pa naj bi v obliki poročila že predali rektorju Igorju Tičarju.

Del komisije meni, da bi bilo opozorilo dovolj

Kot nadaljnje ukrepe del komisije za Lorenčiča sedaj predlaga izredno odpoved, preostali člani pa menijo, da bi bilo zgolj opozorilo dovolj. So se pa soglasno strinjali, da se Lorenčič v bodoče ne sme zaposliti na nobenem vodstvenem položaju mariborske univerze. Zaenkrat sicer še ostaja na mestu pomočnika glavnega tajnika.

Mora pa rektor Igor Tičar kot predstojnik univerze in delodajalec na podlagi delovno-pravne zakonodaje in Kazenskega zakonika zoper kršitelja sedaj sprožiti kazenski postopek.

Sindikat: Ukrepanje je na strani rektorja

Da pa je komisija že izdala poročilo (in Lorenčiča spoznala za krivega) pa nam je posredno potrdil tudi Visokošolski sindikat UM. “Visokosolski sindikat na UM meni, da je bil trimesečni rok, dolocen v 10. členu Pravilnika o zagotavljanju dostojanstva zaposlenih na UM, za delo komisije, ki je ugotavljala dejansko stanje v primeru prijave ge. Petre Ujčič, dovolj dolg in glede na to, da se je iztekel že v začetku junija, je nujno, da bi bilo delo tudi že zaključeno,” nam je dejala predsednica Visokošolkega sindikata UM Marija Javornik Krečič. “Pričakujemo, da je bilo dejansko stanje ugotovljeno in da bo rektor v skladu s temi ugotovitvami kot zakoniti zastopnik delodajalca ustrezno ukrepal v skladu z delovno pravno in kazensko zakonodajo. Delo komisije je bilo ugotavljanje dejanskega stanja, ukrepanje pa je na strani rektorja,” je še dejala Javornik Krečičeva.

univerza v mb

Vprašanja o podrobnostih, odzivu in nadaljnjih postopkih smo že naslovili tako na Univerzo v Mariboru, kot tudi na rektorja Igorja Tičarja. Odgovore čakamo.

 

Morda Vas zanima tudi:

Spolno nadlegovanje in mobing na rektoratu UM, zaznavajo zaposleni

Na UM odeti v molk

Ustrahovanje in mobing resnična

Na mariborski univerzi pišejo pisma

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.