08:21, ned, 19. Maj

Na mariborski univerzi pišejo pisma





Dogajanje na mariborski univerzi bo začel spremljati rek, da papir vse prenese. Od odprtih pisem do podajanja žogice, kdo bo s kom boljše obračunal. Tokrat sta si v lase skočila predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru, Marija Javornik Krečič in rektor UM, Igor Tičar.

marija javornik krecic

Javornik Krečičeva je že na seji Upravnega odbora UM prejšnji teden opozarjala, da komunikacije med rektorjem in zaposlenimi sploh ni, oziroma da vodstvo nima posluha za probleme v hiši. Kmalu zatem je sledila javna izjava sindikata, v katerem so se spraševali ali je rektor Igor Tičar še legitimen za vodenje te ustanove.

rektor um igor tičar

S svojim pismom, se je tokrat oglasil sam rektor, ki začne s stavkom: »V Mariboru imajo nekateri res veselje pisati pisma.« Medtem, ko je Javornik Krečičeva rektorja opomnila na pomembnost socialnega dialoga, jo je sam v pismu podučil, da dialog ne more biti pisanje javnih pozivov.

Razpisal se je tudi glede mobinga, ki je v zadnjih štirih mesecih na mariborski univerzi pustil največji pečat. Da so mediji po svoje napihnili zgodbo je med drugim prepričan Tičar in da se je mobing poskušal prikazati kot posledica njegovega rektorjevanja. »Prizadeti so skušali svoje stiske reševati interno, še prej pa z obširnimi razlagami nastopili v medijih,« piše Tičar.

Sindikat, oziroma podpisana predsednica, v svojem pismu omenja tudi, da že dalj časa opozarjajo na nezakonit plačni sistem. Govora je bilo tudi o odločitvi Vrhovnega sodišča, ki je v dveh individualnih sporih odločilo zoper univerzo in pritrdilo, da so pedagoški delavci ob izvolitvi v višji habilitacijski naziv v skladu z zakonom upravičeni do napredovanja v višji plačni razred. Na univerzi naj bi takšnih zaposlenih bilo več 100. Sindikat rektorju ob tem očita preveliko ukvarjanje s svojimi problemi, cilja seveda na upokojevanje, kot na probleme zaposlenih.

Naj samo omenimo, da bo univerza ravno zaradi teh nepredovanj nekako zagotoviti 1,7 milijona evrov, da delavce tudi poplača. Rektor v svoj zagovor v pismu pravi, da so te nepravilnosti začeli odpravljati z nastopom na vodstveni položaj.

Tičar je pismo zaključil z vprašanjem: »So moja prizadevanja, da v celoti končam svoj mandat, manj legitimna samo zato, ker sem rektor?

Pa da zaključimo z vprašanjem tudi mi. Ali lahko v prihodnje pričakujemo še kakšno odprto pismo? Na kateri strani bo žogica pristala tokrat.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.