09:31, sob, 27. Apr

Rektor UM upošteval priporočila komisije?





Kot smo poročali sta oba sindikata, tako SVIZ kot Visokošolski sindikat, pozivala rektorja Univerze v Mariboru (UM) Igorja Tičarja, naj končno ukrepa glede spolnega nadlegovanja in mobinga. Po več kot mesecu dni “preučevanja” poročila komisije, se je danes končno odzval.

Spomimo, da je komisija, ki je preiskovala sum spolnega nadlegovanja in mobinga, ki ga je nad Petro Ujčič in Alenom Vidonjo izvajal Teodor Lorenčič (nekdanji glavni tajnik), v svojih priporočilih med drugim zapisala, da Lorenčič ne sme zasedati vodilnih položajev znotraj mariborske univerze. Naj samo omenimo, da je bila komisija pri odločanju razdeljena . Del komisije je za Lorenčiča predlagal izredno odpoved, preostali člani pa menijo, da bi bilo zgolj opozorilo dovolj.

In Tičar bi se tako naj tega “navodila” držal. Kot je zapisal v svojem odzivu, se je z Lorenčičem po vložitvi prijav Vidonje in Ujčičeve še pogovoril in mu priporočil, da na razpis za glavnega tajnika več ne kandidira. Ali bo to dovolj, glede na to, da je komisija zapisala na vodilna mesta, kar pa ne vključuje le mesto glavnega tajnika? Iz univerze so medtem sporočili še, da je rektor Lorenčiču izdal pisno opozorilo z navedbo možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

lorencic

Zoper Tičarjevo odločitev lahko tako Teodor Lorenčič, kot tudi Petra Ujčič in Alen Vidonja, uveljavijo sodno varstvo, v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih.

Lorenčič ostaja na UM

Sicer pa je Lorenčič po tem, ko sta Vidonja in Ujčičeva javno razkrila kaj se je dogajalo, očitke striktno zavračal, je pa bil kritičen tudi so dela komisije in pričanj svojih kolegov na rektoratu. Lorenčič je kljub temu, da je bil razrešen s položaja glavnega tajnika marca letos, še vedno zaposlen na rektoratu, na oddelku za odnose z javnostmi in promocijo, kjer je delal že pred prevzemom položaja glavnega tajnika. Na tem delovnem mestu več naj ne bi opravljal vodstvene funkcije.

Za mnenje smo povprašali tudi Ujčičevo, Vidonjo in Lorenčiča. Odgovore še čakamo.

Mogoče vas zanima še:
Lorenčič razočaran nad ugotovitvami komisije
Lorenčiča naj bi spoznali za krivega
Tičar še vedno ni ukrepal zoper spolno nadlegovanje in mobing

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.