03:04, tor, 7. Maj

Sodišče odpravilo zadnjo oviro za prodajo Vinagovega kompleksa





Mariborsko višje sodišče je, podobno kot pred časom v primeru Factor banke, zavrnilo pritožbo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot enega od upnikov v stečajnem postopku Vinaga ter s tem potrdilo sklep prve stopnje, da stečajni upravitelj Simon Prelogar lahko izvede nezavezujoče zbiranje ponudb za nakup kompleksa propadlega mariborskega vinarja.

Že Factor banka je, preden je premoženje prešlo v roke DUTB, ugovarjala prodajnemu postopku, ker se stara vinska klet v središču mesta razteza pod več sosednjimi parcelami, zaradi česar je prišlo do posega v lastninsko pravico na teh nepremičninah, prodaja na javni dražbi pa naj bi bila nezakonita.

FOTO: STA (Gregor Mlakar)
FOTO: STA (Gregor Mlakar)

Prelogar je sodišču zatrdil, da pritožba ni utemeljena, saj tri sporne nepremičnine v naravi predstavljajo parkirišče, ki se delno razprostira nad staro kletjo, a je bil dosežen dogovor o rabi nepremičnin. Vinag si je tudi v preteklosti že delil parkirnino z drugim lastnikom – Mestno občino Maribor (MOM).

V zadnjem času kar nekaj povpraševanja po premoženju Vinaga

Višje sodišče je že prvič pritožniku ugodilo le delno, saj je stečajnega upravitelja pozvalo, da mora potencialne kupce opozoriti, da je lahko trenutna lastninska pravica Vinaga v delu, kjer se vinska klet razteza izven parcele, sporna.

Z odločitvijo višjega sodišča se je izpolnilo Prelogarjevo upanje, da bo zaplet rešen čim prej in bo tako lahko kmalu razpisal zbiranje ponudb. Kot je za STA povedal v začetku maja, naj bi bilo v zadnjem času kar nekaj povpraševanja po premoženju Vinaga.

Vinmar: Nakup jih zanima, a ne po ponujeni ceni

Med najbolj resnimi se že ves čas omenja sedanji najemnik Vinmar, ki pa je nedavno prekinil pogodbo o obdelavi vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini. Skrb za slednje je zdaj prevzela Ptujska klet, v družbi, podprti z azijskim kapitalom, pa so doslej že večkrat potrdili, da jih nakup kompleksa zanima, a ne po doslej ponujeni ceni v višini 4,2 milijona evrov.

FOTO: STA
FOTO: STA

Kot je razvidno iz letnega poročila na Ajpesu, je Vinmar lani ustvaril nekaj manj kot milijon evrov prihodkov, ob tem pa zabeležil 290.000 evrov izgube. Kot je za Večer pojasnil direktor Jan Harm Prins, je izguba posledica nevzdrževanih in nerentabilnih vinogradov, kako jo bodo sanirali, pa ni povedal. O tem, da bi podjetje ugasnili, ga poslali v stečaj ali likvidirali, ne razmišljajo.

 

VIR: STA

 

Morda Vas zanima tudi:

Vinmar ne želi več upravljati Vinagovih vinogradov

Vinag bo po odločitvi višjega sodišča le dočakal dražbo

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.