09:59, pet, 26. Apr

Vinmar ne želi več upravljati Vinagovih vinogradov





Podjetje Vinmar, podprto z azijskim kapitalom, ki je vse od stečaja najemnik Vinaga in uporablja njegovo blagovno znamko, želi prekiniti pogodbo o obdelavi vinogradov. Kot je povedal stečajni upravitelj Simon Prelogar, je zato morebitne interesente danes pozval, da do 11. maja oddajo svoje ponudbe za najem vinogradnih površin.

vinag, foto: STA

Potencialni najemniki vinogradov v Košakih, Jarenini in Svečini morajo v ponudbo vključiti pogoje pod katerimi bi bili pripravljeni obdelovati površine, prednost pri izbiri pa bodo imeli tisti ponudniki, ki bodo vzeli v obdelavo več vinogradov hkrati.

Prelogar je hkrati s pozivom danes v izrednem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, upnike tudi obvestil o stanju vinogradov po pozebi, ki se je zgodila prejšnji teden. Kot je zapisal, so vinogradi v Košakih v dokaj dobrem stanju, medtem ko so jo slabše odnesli vinogradi v Jarenini in Svečini. Vse to bo po njegovem imelo negativen vpliv pri doseganju prodajne cene poslovne celote, vendar se trenutno še ne da oceniti kolikšnega.

Mariborsko sodišče je sicer že marca pritrdilo tudi predlogu stečajnega upravitelja, da po nekaj neuspelih dražbah z nezavezujočim zbiranjem ponudb in poznejšimi neposrednimi pogajanji skuša najti kupca tako za bogato zbirko arhivskih vin kot tudi za poslovni kompleks propadlega mariborskega vinarja.

Vendar je Prelogar zbiranje ponudb v torek razpisal zgolj za 151 različnih vrst arhivskih vin, ki jih je na prvi dražbi ponujal po izklicnih cenah v skupni vrednosti 2,76 milijona evrov. Kot je povedal za STA, se je pri prodaji kompleksa, s katerim prav tako upravlja Vinmar, zapletlo zaradi pritožbe DUTB, ki je sicer vsebinsko enaka tisti s strani Factor banke.

Slednja je namreč, preden je premoženje prešlo v roke DUTB v pritožbi navajala, da se vinska klet razteza pod več sosednjimi parcelami, zaradi česar je prišlo do posega v lastninsko pravico na teh nepremičninah, prodaja na javni dražbi pa naj bi bila nezakonita. Višje sodišče je takrat tej pritožbi ugodilo le delno, saj je stečajnega upravitelja pozvalo, da mora potencialne kupce opozoriti, da je lahko trenutna lastninska pravica Vinaga v delu, kjer se vinska klet razteza izven parcele, sporna.

Prelogar je še dodal, da upa, da bo zaplet rešen v mesecu dni, in da bo lahko zbiranje ponudb razpisal tudi v tem primeru, še posebej, ker naj bi bilo v zadnjem času kar nekaj povpraševanja po premoženju Vinaga. Ob tem je posebej poudaril, da Vinmar, ki je že večkrat potrdil, da jih nakup kompleksa zanima, a ne po doslej ponujenih cenah, želi odstopiti zgolj od najema vinogradov, vse ostalo premoženje pa še naprej ostaja v njihovih rokah.

Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.