01:02, ned, 19. Maj

Vinag bo po odločitvi višjega sodišča le dočakal dražbo





Stečajni upravitelj Simon Prelogar bo lahko v kratkem razpisal dražbo za prodajo poslovnega kompleksa nekdanjega uglednega mariborskega vinarja Vinaga, ki je lani zaradi neuspelih poslov Lea Ivanjka pristal v stečaju. Višje sodišče je namreč le delno ugodilo pritožbi ene od upnic Factor banke, tako da bo šlo v podjetje zdaj vendarle v prodajo.

foto: STA
foto: STA

Factor banka je izpodbijala sklep mariborskega sodišča, s katerim je to takratni stečajni upraviteljici Brigiti Kraljič dovolilo razpis dražbe in prodajo kompleksa, ki vključuje tudi staro Vinagovo klet v središču mesta, po likvidacijski vrednosti dobrega 4,2 milijona evrov. S pritožbo na višjem sodišču pa je uspela le delno.

Omenjena upnica je namreč v pritožbi navajala, da se vinska klet razteza pod več sosednjimi parcelami, zaradi česar je prišlo do posega v lastninsko pravico na teh nepremičninah, prodaja na javni dražbi pa naj bi bila nezakonita. Višje sodišče je Factor banki sicer delno pritrdilo v delu, ki se nanaša na nameravano prodajo stavbnih pravic, a je razpis dražbe vseeno dovolilo.

Ob tem je še opozorilo, da mora stečajni upravitelj potencialne kupce opozoriti, da je lahko trenutna lastninska pravica stečajnega dolžnika, v delu, kjer se vinska klet razteza izven parcele, sporno. Na potencialnih kupcih pa bo, da presodijo, ali bodo poslovno celoto kupili ali ne. Sporne parcele so sicer last Mestne občine Maribor, ki si je zelo prizadevala za prihod sedanjega najemnika in najresnejšega kupca Vinaga.

Kot je danespovedal novi stečajni upravitelj, odločitev višjega sodišča res pomeni, da bo lahko razpisal dražbo, kar naj bi storil do konca meseca. Ob tem je tudi sam potrdil, da je sodišče izločilo iz prodaje sporne stavbne pravice, ostalo pa, da lahko prodaja.

Najresnejši kupec Vinaga je še naprej družba Vinmar, podprta z azijskim kapitalom, ki je od stečaja najemnik družbe in tudi uporablja njeno blagovno znamko. Najemna pogodba jim je bila poleti podaljšana le do konca oktobra.

Ali bo podjetje, ki ga vodi Harm J. Prins, ki je pred dvema tednoma potrdil resnost njihovih namer, edini ponudnik, je za zdaj neznanka. Kot pa izhaja iz zadnjega poročila po sestanku upniškega odbora, naj bi v postopku zbiranja izjav o obstoju interesa za nakup tega doslej pokazali štirje ponudniki, ki pa bodo lahko ogled opravili šele zdaj, ko je razrešena pritožba Factor banke.

Medtem pa je mariborsko okrajno sodišče ta teden izvedlo tudi razprodajo ostalega premoženja družine Ivanjko. Čeprav je šlo šele za prvo dražbo, se je po pisanju Večera 37 ponudnikov zanimalo za nakup desetih nepremičnin v središču mesta in, čeprav je šlo šele za prvo dražbo, so bile vse tudi prodane. Med njimi za 600.000 evrov tudi stanovanjska hiša z zemljiščem v Prešernovi ulici.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.