09:29, čet, 28. Mar

Lorenčič razočaran nad ugotovitvami komisije





Na poročanje, da naj bi komisija nekdanjega glavnega tajnika mariborske univerze Teodorja Lorenčiča spoznala za krivega mobinga in spolnega nadlegovanja, se je odzval tudi Lorenčič sam.

Lorenčič se je nad delom komisije, ki je preiskovala domnevni mobing in spolno nadlegovanje na Univerzi v Mariboru, sicer obregnil, vendar izognil neposrednemu komentiranju ugotovitev (sicer še neuradnih) v zadevi Petre Ujčič. Kljub temu, da smo na Lorenčiča naslovili vrsto novinarskih vprašanj, na njih odgovora nismo dobili. Poslal je le splošno izjavo za medije, v kateri je pozornost preusmeril na Joanno Bertoncelj, ki sploh ni bila predmet preiskave.

Lorenčič je med drugim v sporočilu medijem zapisal, da gre „za montiran proces, katerega vrhunec je predstavljalo pričanje Joanne Bertoncelj (zaposlene na rektoratu), ki je takoj po sindikalnem izletu v Split rektorju UM povedala in zanikala, da bi se na izletu dogajale kakršnekoli nepravilnosti ali neprimernosti v mojem obnašanju“.

Teodor Lorenčič
Teodor Lorenčič

Lorenčič: Poljubil sem jo na lice

„Pet mesecev po izletu v Split pa je Joanna Bertoncelj rektorju izjavila, da sem jo na izletu spolno nadlegoval in sicer tako, da sem jo poljubil na lice in rekel, da sem vesel, da dobro sodelujemo,“ je takratno dogajanje opisal nekdanji glavni tajnik Univerze v Mariboru (UM). Lorenčič ob tem še dodaja, da temu dogodku priča naenkrat pripisuje popolnoma drugačen pomen. Že same izjave po njegovem tako kažejo na to, da tem izjavam ni mogoče pripisati nobene teže in verodostojnosti. „Izjava Joanne Bertoncelj je bila podana izključno z namenom priskrbeti indično podporo izjave prijaviteljice, katere prijava je povsem brez dokazov,“ pravi Lorenčič in dodaja, da je oboje po njegovem tako evidentno prozorno in lažno. Mu je pa žal, da je oseba, ki ji je zaupal in jo spoštoval, po njegovem podlegla petmesečnim pritiskom prijaviteljev.

Nad izrekom Komisije za ugotavljanje okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo na delovnem mestu pa je Lorenčič izjemno razočaran. Po njegovem se je komisija odločila na podlagi širšega konstrukta oseb, ki razen medsebojnega dogovorjenega pričanja in spreminjanja izjav niso predložile nobenih dokazov in so ga po njegovem mnenju s tem „pribile na križ“.

Za Ujčičevo to moralno zadoščenje in zmaga

Se je pa na (sicer še neuradne) ugotovitve komisije odzvala tudi Petra Ujčič. „Če neuradne informacije o ugotovitvah komisije držijo, lahko le rečem, da zame pomenijo veliko moralno zadoščenje in zmago,“ pravi Ujčičeva in dodaja, da je bila naloga komisije, da ugotovi kršitve, naloga rektorja, kot delodajalca pa je, da ukrepa glede na težo ugotovljenih kršitev, kar od njega tudi pričakuje.

Sindikat: Rektor mora sprejeti ustrezne ukrepe

Dodatno se je odzval tudi Visokošolski sindikat Univerze v Mariboru. Predsednica sindikata Marija Javornik Krečič je dejala, da v sindikatu s poročilom komisije sicer še niso uradno seznanjeni, „Če pa navedbe, ki so jih člani komisije sicer potrdili, o ugotovljenem spolnem nadlegovanju in mobingu držijo, potem rektor mora sprejeti ustrezne ukrepe.“ Javornik Krečičeva dodaja, da je prepričana, da bo rektorja s tem seznanila njegova pravna služba.

Marija Javornik Krečič - Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru
Marija Javornik Krečič – Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru

Opomina ni več mogoče izreči

Se je pa predsednica sindikata dotaknila tudi predlaganih sankcij: „Moški del komisije predstavljata aktualni glavni tajnik gospod Kraljič, ki je pravnik, in profesor Lobnikar, ki zaposlene na UM s svojimi predavanji osvešča o mobingu, ter je celo soavtor etičnega kodeksa UM. Zato dvomim, da ta člana komisije ne bi vedela, da se opomin po delovnopravni zakonodaji delavcu lahko izreče v 60-ih dneh od ugotovitve kršitve in najkasneje v šestih mesecih od nastanka kršitve, zato opomina domnevnemu storilcu sploh ni mogoče izreči,“ poudarja Javornik Krečičeva. To, da moška kolega sicer ugotavljata, da je do spolnega nadlegovanja prišlo, a hkrati za sankcijo (zavestno) predlagata takšen ukrep, je po njenem mnenju norčevanje in je „hkrati skrajno ponižujoče do vseh zaposlenih žensk na Univerzi v Mariboru“. Simbolno sporočilo je po njenem jasno: „S spolnim nadlegovanjem na UM ni nič narobe, je dovoljeno in je v skladu z etičnimi normami na UM. Iskreno upam, da sta, če smo normalna univerza, v tem mačo klubu osamljena,“ je še kritična Javornik Krečičeva.

Rektor Univerze v Mariboru - prof. dr. Igor Tičar
Rektor Univerze v Mariboru – prof. dr. Igor Tičar

Univerza: Rektor se bo najprej seznanil s poročilom

Se je pa delno odzvala tudi mariborska univerza, kjer pravijo, da se bo rektor najprej „temeljito seznanil s prejetim poročilom in z ostalimi poročili, ko bo komisija v celoti zaključila s svojim delom, saj so v teku še postopki v zvezi z drugimi prijavitelji in osebami.“ Kot še dodajajo, pa bo rektor po prejemu vseh poročil in njihovi temeljiti proučitvi, ustrezno ukrepal.

Na Lorenčičevo sporočilo se je danes odzval tudi Sviz

Na Lorenčičevo sporočilo se je danes odzval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kateri je opozaril, da je takšno javno izpostavljanje posameznih delavk, katerih pričanje bi moralo ostati zaupne narave, nesprejemljivo in vsebuje znake kaznivega dejanja. “Sindikati zahtevamo, da rektor nemudoma zaščiti vse priče, ukrepa zoper Lorenčiča in uredi delovno okolje, ki ne bo sovražno do vseh zaposlenih,” je pozval predsednik tega sindikata na mariborski univerzi Danilo Korže.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.