10:43, čet, 2. Maj

Članica komisije zgrožena nad Tičarjevim ravnanjem





Kot smo že poročali, te dni razburja odločitev rektorja Univeze v Mariboru Igorja Tičarja, da kljub priporočilom posebne komisije, ki je preiskovala mobing in spolno nadlegovanje, Teodorju Lorenčiču, osumljenemu nadlegovanja, “prisodi” milejšo obliko kaznovanja. Danes se je na rektorjevo odločitev, s pismom rektorju, odzvala članica komisije, sicer tudi sociologinja Marina Tavčar Krajnc. Kot je zapisala v pismu rektorju, “čutim kot svojo moralno dolžnost, da se oglasim.” V pismu mu je očitala, da je kot rektor v tem primeru nastopil mlačno in sprenevedavo.

Tičar ostal brez lastne hrbtenice?

“Vaša drža v tem primeru je skregana z najosnovnejšimi standardi in pričakovanji na instituciji, ki jo vodite. Saj menda ne mislite, da je UM lovski revir, v katerem so zaposlene ženske divjad, zaposleni moški pa lovci, ki se na konjih in s psi podijo po tem revirju, da bi ujeli čimveč trofejnih primerkov? Smo že malo naprej v času, pa če vam je prav ali ne,” je zapisala v pismu rektorju Marina Tavčar Krajnc.

Univerza v Mariboru

Spomnimo: Kljub temu, da je eno izmed priporočil komisije bilo tudi to, da Lorenčič več ne sme zasedati vodilnega položaja na univerzi, pa je več kot očitno še vedno zaposlen na vodilnem delovnem mestu. Po tem, ko je rektor izvedel za nadlegovanja, ga je namreč prestavil na drugo delovno mesto, na oddelek za promocijo, kjer pa prav tako zaseda mesto pomočnika glavnega tajnika.

V pismu rektorju, ki ga je napisala članica komisije in sociologinja Marina Tavčar Krajnc, je opozorila na rektorjevo odločitev v zvezi s primerom prijave mobinga in spolnega nadelogovanja na UM. Primer, ki ga je rektor zaključil z izrekom opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, pa ji ne da miru. Zapisala je, da čuti “moralno dolžnost, da se oglasim.” Sicer je napisala, da kot članica komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo sicer ni nameravala odreagirati, “vendar zdaj sodim, da je to nujno iz več razlogov. Z odločitvijo ste seznanili vse zaposlene na univerzi, nanjo so se odzvali mediji in kak dan kasneje z v celoti objavljenim medijskim sporočilom tudi že Teodor Lorenčič,” je pojasnila.

Tavčar Krajnčeva je ob tem dodala, da se člani komisije doslej niso javno odzivali, saj so sodili, da morajo najprej spoštovati integriteto vpletenih oseb in matične institucije, glede na končani postopek, “predvsem pa ker se v svojem sporočilu za javnost sklicujete na vaše domnevno sledenje priporočilom komisije,” pravi, ob tem pa izpostavila svojo moralno dolžnost, ki jo čuti, da spregovori. “Molk bi me osebno kot sociologinjo, ki se ukvarja tudi s sociologijo spolov, porinil v neprofesionalno držo in odvračanje od problemov, ki daleč presegajo konkretni primer delovanja komisije. Moj odziv ni namenjen polemiziranju s Teodorjem Lorenčičem, ki komisiji očita vrsto nepravilnosti, temveč refleksiji rektorjevega  odzivanja v zadnjih mesecih,” je zapisala.

Za rektorja izobraženost in zaposlenost žensk izjema, vrača se k patriarhalnim normam

Po njenem je rektor v tem primeru nastopil mlačno in sprenevedano. “Kakor da ste zazrti nazaj v 19. ali začetek 20. stoletja, ko je bila izobraženost in zaposlenost žensk izjema, in ko so družbo obvladovale tradicionalne patriarhalne norme,” je zapisala. Na Univerzi v Mariboru je sicer med akademskim osebjem zaposlenih skoraj 40 % žensk, na njej se izobražuje 60 % študentk, kar pričajo stvarni podatki, “zato tudi dejstvo, da so bili rektorji UM doslej samo moški, da so bili moški večinoma tudi prorektorji in senatorji, dekani in prodekani, torej nosilci najpomembnejših odločevalskih funkcij, ne more več kolesja zgodovine zavrteti v smeri vračanja v preteklost.”

Prav zato je Tavčar Krajnčeva še toliko bolj zgrožena. “Niso mi znana vaša osebna stališča do enakopravnosti spolov, dejanja v primeru Lorenčič pa kažejo na nekaj, kar je nezaželeno in nesprejemljivo v sodobnih družbah.” Ob tem pa se sprašuje: “Koga in kaj pa bo Lorenčič promoviral? Univerzo? Sebe? Spolno nadlegovanje in mobing kot standard odnosov med zaposlenimi? Kakšno podobo v javnosti pa s tem ustvarjate o svoji instituciji?”

Podrobnosti lahko preberete v pismu rektorju.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.