11:47, čet, 2. Maj

Tičar: »Zdaj sem rektor jaz, če vam je prav ali ne!«





Že več mesecev se vleče saga o mobingu in spolnem nadlegovanju na Univerzi v Mariboru. Kot smo že poročali, je rektor mariborske univerze Igor Tičar bivšemu glavnemu tajniku po pooblastilu, Teodorju Lorenčiču, prisodil »milejšo« kazen, kot jo je priporočala posebna komisija. Eno izmed članic komisije je to razburilo do te mere, da je spisala Javno pismo, kot odziv na Tičarjevo odločitev. Tokrat se je odzval tudi rektor.

Rektor Univerze v Mariboru se je danes odzval na obtožbe ene izmed članic posbne komisije, ki je preiskovala mobing in spolno nadlegovanje na univerzi, Marine Tavčar Krajnc z besedami, da je prepričevati prepričanega Sizifovo delo. Odgovor pa da je spisal v znak vljudnosti, čeprav ne verjame, da lahko njegov odgovor Tavčar Kranjčevo v čemerkoli zadovolji.

Tičar: “Sledil sem priporočilom komisije”

»Osrednja tema vašega pisma je nezadovoljstvo in razočaranje, morda tudi jeza, zaradi izreka kazni nekdanjemu tajniku po pooblastilu. Izpolnil sem obljubo in sledil sem stališču komisije o ukrepih. Teodorju Lorenčiču so bila odvzeta pooblastila glavnega tajnika, prejel je opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, zaseda položaj, kjer ni možnosti konlfiktnih stikov,« piše Tičar.

Tavčar Kranjčeva je imela drugačno mnenje, da je kazen bila premila, omenila pa je tudi mačistično naravnan sistem univerze. Tičar v pismu sicer dopušča možnost drugačnega mnenja in dodaja, da imajo vsi vpleteni možnost nadaljnjih postopkov. »Jaz na to temo ne želim več razpravljati,« je jasen Tičar.

rektor um igor tičar

Tavčar Kranjčeva je med drugim bila kritična tudi do domnevne ukinitve delovnega mesta prijaviteljici mobinga in spolnega nadlegovanja, Petre Ujčič. Rektor piše, da ta trditev ne drži. »Pristojen organ UM je brez glasu prot namreč potrdil sistematizacijo, katere cilj je odprava organizacijskih anomalij in povečanje transparentnosti delovanja oddelkov na rektoratu s tako organizacijsko strukturo, ki učinkoviteje onemogoča korupcijo.« Sprašuje se, zakaj ga nihče ne vpraša, zakaj že včeraj ni uveljavil nove sistematizacije, saj zasleduje cilje, ki so nujno pri delovanju vsake resne organizacije, torej tudi univerze v Mariboru.

Tičarju očitana mlačnost in sprenevedanje

Članica posebne komisije je v javnem pismu rektorju, temu očitala mlačnost, sprenevedanje in minimaliziranje prijavljenega mobinga. »To je zavajanje,« pravi Tičar, ki meni, da sta neučakanost in naglica slaba svetovalca.
»Priznam lahko le veliko mero naivnosti in željo, da bi se nastale napetosti med vpletenimi rešile razumno brez težkih besed. Prepričan sem (bil), da se lahko nesoglasja in stiske med ljudmi rešujejo s pogovori, da se razhajanja zbližujejo s kompromisi, da dogovori veljajo.« Razum po njegovem odpove, če je starih zamer, maščevalnih nagibov ali drugih razlogov preveč.

Enakopravnost spolov ni vprašljiva

Tavčar Kranjčeva je navrgla tudi nekaj težkih besed na temo enakopravnosti med spoloma, kar je po Tičarjevem mnenju strel v temo. »O enakopravnosti spolov mi ni potrebno govoriti, jaz ga razumem kot imperativ v vsakdanjem življenju. Imel sem srečo, da so bile pripravljene na sodelovanje v moji prej dekanski in sedaj rektorski ekipi zares imenitne in zanesljive sodelavke – profesorice, raziskovalke, pravnice, strokovne delavke,« tako Tičar.

Kriterij za povabilo v njegovo ožjo ekipo pa da ni bil spol, ampak le visoka strokovnost in ugled. »In vesel bom, če bo katera od cenjenih kolegic naše akademske družbe sedla na rektorski stol,« dodaja. Ker je Tavčar Kranjčeva v javnem pismu navrgla tudi nekaj ostrih besed na temo ugleda mariborske univerze, je rektor vse obtožbe ostro zavrnil.

»Za to da je ugledna, je potrebno kaj več kot pisanje javnih pisem,« so besede s katerimi se je Tičar odzval na pisanja Tavčar Kranjčeve o ugledu univerze. V času njegovega vodenja so še vsi dobili priložnost ali vabilo, da se mu na poti odpovedovanja v dobro ugleda univerze pridružijo. »Zame je to vodilo za ugled in uspešno delo nas vseh, ne le rektorja. Morda je bilo ali o kdaj drugače. Zdaj pa sem – kot prvi med enakimi – rektor jaz. Pa če vam je prav ali ne,« je zaključil Tičar.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.