13:45, pet, 19. Apr

Na mariborski univerzi mora ukrepati ministrstvo





Saga okrog mobinga in spolnega nadlegovanja na mariborski univerzi še vedno ni končana. Znova je zavrelo pri sindikatih in študentskih organizacijah, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. K sankcioniranju pozivajo Ministrstvo za izobraževanje in senat Univerze v Mariboru (UM). K ponovnemu premisleku pa poziva tudi Komisija za ženske v znanosti.

Spomnimo: Že od februarja letos na mariborski univerzi vre. Začelo se je z anketo med zaposlenimi na rektoratu, ki je pokazala, da je več kot polovica izpostavljena mobingu, spolnemu nadlegovanju, pa tudi ustrahovanju in šikaniranju. Kasneje sta bili podani dve prijavi zoper glavnega tajnika po pooblastilu Teodorja Lorenčiča. Nato se je oblikovala posebna komisija, ki je preiskovala mobing in spolno nadlegovanje na UM, tega pa tudi potrdila.

rektor um igor tičar

Kot smo poročali, je rektor Igor Tičar zatrjeval, da je sledil ugotovitvam komisije, pa vendar je na koncu prezrl mnenje dveh članic komisije, ki sta priporočili izredno odpoved delovnega razmerja. Lorenčiča je tako doletelo le pisno opozorilo, prav tako pa še zdaj zaseda vodilni položaj.

“Tičar si ne zasluži zaupanja sodelavcev”

Z javnim pozivom k ukrepom na Univerzi v Mariboru so se tokrat oglasili Študentska Iskra, delovni odbor za feminizem, FemA – Feministična akcija, Sindikat vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture, Visokošolski sindikat Slovenije in Mladi plus. Pišejo, da je rektor v zadnjem času večkrat pokazal, da si ne zasluži zaupanja sodelavcev in študentov.

 

Foto: STA
Foto: STA

Poleg zanemarjanja slabih odnosov med delavci na univerzi je bil vpleten še v onemogočanje napredovanja zaposlenim in kršitev delovnopravne zakonodaje, sporno podaljšanje pogodbe o zaposlitvi pa je dosegel po tem, ko je za 11.000 evrov naročil pravno mnenje na račun univerze,” pišejo v javnem pozivu.

Pravijo, da bi moral rektor zaradi svojega vodilnega položaja delovati vzorno in se zavedati učinkov, ki jih lahko sprožajo njegove odločitve. “Moral bi se zavedati odgovornosti, ki pritiče temu nazivu ob vseh danih situacijah in iz teh ni izključeno niti upoštevanje mnenj ali preprečevanje seksizma in neenake obravnave spolov,” očitajo Tičarju v javnem pozivu.

“Prijava kaznivega dejanja nima smisla?”

Tičarju očitajo, da njegov odziv v danih situaciji daje sporočilo, da je prijavljanje spolnega in drugačnega nadlegovnaja brez smisla, saj da ukrepov ne bo, prijavitelji pa bodo izpostavljeni in prepuščeni samim sebi. “To je slaba novica predvsem za študentke, ki se najpogosteje soočajo s spolnim nadlegovanjem in neprimernim odnosom do njih s strani profesorjev,” so zapisali.

Menimo, da bi univerze morale ustvarjati okolje, kjer je vsaka prijava nadlegovanja možna ter resno in pravično obravnavana. Ustvrjati pa da bi morale okolje, ki spodbuja enakopravnost spolov, vodi družbo k vedno večji enakopravnosti, “ne pa da same delujejo v zakrnelem okostju patriarhalne dominacije in proizvajajo ter nenehno reproducirajo neenakopravne družbene odnose, ki so škodljivi za vse.

Ministrstvo za delo mora ukrepati

Ministrstvo za delo pozivajo, naj ukrepa in ob dogajanju na UM poskrbi, da bosta tako Lorenčič, kriv mobinga in spolnega nadlegovanja, kot njegov zagovornik, rektor UM, sankcionirana primerno. “K odzivu in obtožbi takšnega ravnanja pozivamo Ministrstvo za izobraževanje in senat mariborske univerze. Konec koncev gre za kazniva dejanja, za katere ni opravičila,” so jasni.

Rektor mora odločitve ponovno pretehtati

Z dopisom pa so se odzvali tudi v Komisiji za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, kjer pišejo, da jih razmere na mariborski univerzi skrbijo, odločitev rektorja pa jih preseneča.

Menimo namreč, da se morajo vsi uslužbenci v akademskih okoljih zavedati, da so njihove izjave in ravnanje ogledalo inštitucije, ki posreduje znanje in zglede mlajšim generacijam,” pišejo. Zato so rektorja Tičarja pozvali, da svojo odločitev v zvezi z ukrepanjem zoper Lorenčiča ponovno pretehta in odloči v korist ugleda UM.

Ali bo tokrat rektor upošteval vse nasvete, pozive in javna mnenja, ali bo znova njegov odgovor kratke in jedrnat, bomo za vas spremljali tudi v prihodnje.

Morda vas zanima tudi:
Tičar še vedno ni ukrepal zoper spolno nadlegovanje in mobing
Ali bi Tičar moral ovaditi Lorenčiča
Članica komisije zgrožena nad Tičarjevim ravnanjem
Tičar: “Zdaj sem rektor jaz, če vam je prav ali ne!”

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.