03:46, čet, 2. Maj

Ali bi Tičar moral ovaditi Lorenčiča?





Kot smo že poročali, te dni razburja odločitev rektorja Univeze v Mariboru Igorja Tičarja, da kljub priporočilom posebne komisije, ki je preiskovala mobing in spolno nadlegovanje, Teodorju Lorenčiču (osumljeni nadlegovanja) “prisodi” milejšo obliko kaznovanja.

Le opomin pred izredno odpovedjo je za rektorja Tičarja dovolj dober ukrep za Lorenčiča, ki je osumljen spolnega nadlegovanja in mobinga nad sodelavci. To sta javno izpostavila Alen Vidonja in Petra Ujčič. Odločitev rektorja sta komentirala, vendar z njo  nista najbolj zadovoljna.

Lorenčič še vedno na vodilnem položaju

Kljub temu, da je eno izmed priporočil komisije bilo tudi to, da Lorenčič več ne sme zasedati vodilnega položaja na univerzi,  pa je več kot očitno še vedno zaposlen na vodilnem delovnem mestu. Po tem, ko je rektor izvedel za nadlegovanja, ga je namreč prestavil na drugo delovno mesto, na oddelek za promocijo, kjer pa prav tako zaseda mesto pomočnika glavnega tajnika. Da gre za vodilni položaj je zapisano v 2. odstavku 21. člena Akta o organizaciji in sistematizaciji Univerze v Mariboru.

akt o sistematizaciji Ali bi moral rektor Lorenčiča ovaditi?

Kot določa 145. člen Kazenskega zakonika, bi rektor kot javna oseba moral upoštevati dejstvo, da je primoran vsakršna kazniva dejanja, kar spolno nadlegovanje in mobing zagotovo tudi sta, prijaviti oziroma ovaditi.

predkazenski postopek

Rektor je tako tudi sam v prekršku, vsaj tako določa 281. člen Kazenskega zakonika. Kaznivega dejanja namreč ni naznanil policiji. Tovrstno kaznivo dejanje pa se kaznuje tudi z zaporom do treh let. kaznivo dejanjeVprašanja smo poslali tudi na Policijsko upravo Maribor, kjer so nam odgovorili, da o konkretnih primerih in konkretnih osebah zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Ob tem pa dodali, da so vsa kazniva dejanja predpisana v Kazenskem zakoniku. “Pregon kaznivega dejanja je odvisen od več elementov, ki jih je  potrebno  ugotoviti  ob  sprejemu  ustne  ali  pisne  kazenske  ovadbe oškodovancev,  lastnih  zaznavah policije, zaznavah drugih državnih organov in organizacij, drugih fizičnih ali pravnih oseb ipd.,” pa je še dodal tiskovni predstavnik mariborske policije Miran Šadl.

Na mariborski univerzi si očitno zatiskajo oči pred nastalo situacijo, saj smo vprašanja ali bo rektor sprožil kazenski postopek zoper Lorenčiča naslovili tudi na rektorat UM. Odgovor je bil kratek: “Rektor je s sprejemom ukrepov, ki so skladni s priporočili Komisije, zaključil vse postopke glede navedenega primera in ga več dodatno ne komentira.”

 

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.