04:43, čet, 16. Maj

Lorenčič še vedno na vodilnem položaju?





Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar se je danes po več kot enem mesecu le odzval na poročilo komisije, ki je preiskovalo sum spolnega nadlegovanja in mobinga na univerzi, na kar sta javno opozorila Alen Vidonja in Petra Ujčič. Lorenčič naj bi bil premeščen na drugo delovno mesto, ki ni vodilno. Da temu ni tako, pa sta opozorila tako Alen Vidonja, kot Visokošolski sindikat.

Kot so sporočili iz univerze, je rektor Lorenčiču že pred časom odvzel pooblastila za glavnega tajnika, z novim ukrepom, ko mu je izdal pisno opozorilo z navedbo možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi, pa da je sledil priporočilom komisije.

Ujčičeva in Vidonja o ukrepih nista bila obveščena

Da naj bi Tičar sledil priporočilom komisije, se tisti, ki so vložili prijavo zoper Lorenčiča, ne strinjajo najbolj. Ujčičeva nam je odgovorila, da razen obvestila zaposlenim na UM ni prejela s strani komisije ali rektorja nobene odločitve. “Rektor je več kot očitno odločil, da soglasno ugotovljene Lorenčičeve kršitve delovne zakonodaje, niso dovolj obsojanja vredne, da bi zahtevale še kakšne druge, bolj konkretne ukrepe,” je še zapisala Ujčičeva.

teodor lorencic na zboru delavcev um

Tudi Vidonja pravi, da o sprejetih ukrepih ni prejel več informacij, ko so jih sprejeli vsi zaposleni na UM javno po elektronski pošti. “Obvestilo o sprejetih ukrepih sem prejel celo kasneje, kot je bila v javnost posredovana elektronska pošta s strani univerze. Glede na navedeno mi ni poznano, na podlagi kakšnih argumentov je rektor sprejel ukrepe, nisem pa prepričan, da so sorazmerni in ustrezni glede na vse dejanske in pravne okoliščine,” piše Vidonja.

Ob tem se sprašuje kakšen signal daje to sodelavkam in sodelavcem univerze. “Vsekakor dvomim, da si bo kdo sploh še upal opozoriti na mobing in spolno nadlegovanje,” je zapisal Vidonja.

Lorenčič še vedno na vodilnem delovnem mestu?

Komisija je kot priporočilo v svojih ugotovitvah zapisala, da Lorenčič več naj ne zaseda vodilnih položajev na Univerzi v Mariboru, kar naj bi držalo. Vsaj po današnjem odzivu rektorja. Vidonja pa medtem opozarja, da mu ni poznano, da Lorenčič ne opravlja vodstvene funkcije.

“Kolikor sem seznanjen, je še zmeraj na vodilnem delovnem mestu, celo na vodilnem mestu za odnose z javnostmi in promocijo Univerze v Mariboru,” pravi Vidonja. Pravi, da iz elektronske pošte celo izhaja, da je rektor priajvo zoper ravnanja Mirjane Babić zavrgel, kar pomeni, da je ni niti obravnaval. “Ni mi poznano, na kakšni podlagi je bila prijava zavržena. Očitno bom primoran sprožiti vse nadaljnje pravne postopke,” je še dodal Vidonja.

Izjava vodstva UM zavajajoča

Tudi Visokošolski sindikat se s Tičarjevimi ukrepi ne strinja in jih celo obsoja. Predsednica omenjenega sindikata Marija Javornik Krečič je tako kot Vidonja opozorila, da ne drži izjava vodstva, da so Lorenčiča premestili na drugo delovno mesto, ki ni vodilno. “Lorenčič je namreč na delovnem mestu pomočnika glavnega tajnika za promocijo, ki je v skladu z Aktom o sistematizaciji delovnih mest na UM vodstveni položaj. Ali gre za namerno laž ali za blamažo vodstva, ker ne pozna niti lastne organizacijske strukture, niti ni pomembno, obe razlagi sta za univerzo stramotni,” je zapisala Javornik Krečičeva.

rektor um igor tičar

Iz današnjega odziva tako v sindikatu ocenjujejo, da ne gre izpeljati nič pozitivnega. “Vodstvo UM javno napovedanega spoštovanja ugotovitev komisije ni realiziralo, simbolna sporočila, ki jih s takim ravnanjem kaže, pa so za univerzo in za akademsko skupnost v Mariboru kvarna,” še dodajajo v Visokošolskem sindikatu.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.