03:47, ned, 12. Maj

Župan Razpet svari pred napačnimi odločitvami o Pohorju





Odgovor na vprašanje ‘kdo bo dobil koncesijo za upravljanje Pohorja’ še vedno ni jasen. Uroš Razpet, župan Občine Ruše, svari pred napačnimi odločitvami in tako “vrača žogico” Mestni občini Maribor ter javnemu podjetju Marprom. “Razumemo pravico in dolžnost MOM, da za svoje področje in naprave katerih lastnik je, razpiše in odda koncesijo. Želimo si le, da bi bile rešitve premišljene in kolikor se da usklajene z vsemi deležniki“, je med drugim zapisano v sporočilu za javnost.

Ruška koča
Ruška koča

Potem ko sestanka, kjer naj bi se župani (pod)pohorskih občin pogovorili o modelu dolgoročnega upravljanja s Pohorjem, praktično ni bilo, se je ruški župan Razpet odločil javnosti predstaviti svoje stališče v zvezi z upravljanjem smučišč na Pohorju. Uvodoma je izpostavil, da je Občina Ruše dve leti zapored podelila koncesijo javnemu podjetju Marprom. Koncesijska pogodba je potekla sredi letošnjega leta. Tako trenutno nikomur (še) niso podelili koncesije. Neodgovorno pa se mu zdi, da “se predlogi rešitev za smučarsko sezono 2016/17 dobijo na mizo septembra 2016.”

Svoje stališče je sklenil v šestih točkah, ki jih (spodaj) objavljamo v celoti.

pohod na areh (3)

1. Že jeseni 2014 in spomladi 2015 smo zahtevali, da se pričnejo pogovori o dolgoročnem in usklajenem upravljanju s Pohorjem. Na našo iniciativo je nastala iniciativna skupina za Pohorje, ki jo je vodila gospa Janja Viher. Iniciativa na žalost ni obrodila sadov. Do danes ne vemo za drug »organ«, ki bi se s tem ukvarjal oz. vsaj Občina Ruše kot lokalna skupnost v tak proces ni bila nikoli vključena.

2. Lokalne skupnosti, ki podeljujemo koncesijo, kot ključni dejavnik v reševanju nastale situacije, se moramo zavedati svoje odgovornosti ter posledično pristopiti k reševanju nemudoma in celostno. Neodgovorno je, da se predlogi rešitev za smučarsko sezono 2016/17 dobijo na mizo septembra 2016. Občina Ruše do 8. 9. 2016 ni prejela nobenega predloga, dokumenta ali razprave v pregled, čeprav je iniciativo za pričetek celostnega reševanja bila podana večkrat.

3. Razumemo pravico in dolžnost MOM, da za svoje področje in naprave katerih lastnik je, razpiše in odda koncesijo. Želimo si le, da bi bile rešitve premišljene in kolikor se da usklajene z vsemi deležniki – lastnik zemljišč, gozdarji, lovci, cestarji, gospodarskimi subjekti, gostinskimi in turističnimi delavci in ne nazadnje tudi z lokalnimi skupnostmi. Občina Ruše je zgolj eden od deležnikov, ki pa mu je, s pravico podeljevanja koncesije, bila naložena dolžnost, da izbere najboljšega možnega koncesionarja.

4. Dejstvo je, da je del, ki leži v Občini Ruše, v stečajnem postopku. Občina Ruše in Republika Slovenija, za razliko od MOM, naprav po preteku koncesijske dobe nista zahtevali v svojo last. Do zaključka stečaja je tako nemogoče v naprej predvideti kdo bo lastnik naprav oz. kdo bo izkazoval usposobljenost za izvajanje smučarske dejavnosti. Posledično je podeljevanje koncesije za daljšo dobo nesmiselno in škodljivo. Smatramo, da glede na okoliščine, nimamo pravice podeljevati koncesije preko trajanja svojih političnih mandatov in s tem zanamce prisiliti, da bodo nosili posledice naših napačnih odločitev.

5. V Občini Ruše vidimo veliko možnost razvoja letnega turizma na Pohorju ter bi želeli nekatere usmeritve, odgovorno naložiti tudi bodočemu upravljavcu smučišč. Nujno je potrebno pričeti del sredstev, namenjati v razvoj letnih vsebin.

6. Smatramo, da se mora pristopiti k celovitem reševanju nastale problematike na način, da se Pohorje opredeli kot regijski projekt. Projekt se bi koordiniral preko regionalnih razvojnih agencij, v katerih se nahaja Pohorje. Na tak način bi se za financiranje takega projekta lahko tudi koristila regijska sredstva. Dolgoročni model upravljanja bi po našem mnenju moral vsebovati ustrezen način vključevanja čim večjega števila deležnikov. Predlagamo, da se zgledujemo po kakem od sistemov v alpskih državah.

Morda vas zanima tudi:
VIDEO: Ruški župan zahteva pogovor z mariborskim
Kdo bo upravljal z Mariborskim Pohorjem, svetniki zmedeni
Koncesijo za Mariborsko Pohorje bodo podelili v drugem branju odloka

smučišče areh

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.