21:01, ned, 19. Maj

Koncesijo za Mariborsko Pohorje bodo podelili v drugem branju odloka





Zaradi nejasnosti glede sredinih sklepov mariborskega mestnega sveta so na občini včeraj pojasnili sprejete odločitve. Kot so navedli, je mestni svet v prvem branju sprejel sklep, da se koncesija za upravljanje Mariborskega Pohorja podeli podjetju v večinski javni lasti občine. Kateremu točno, pa se bo mestni svet odločal v drugem branju odloka.

foto: STA
foto: STA

Mestni svetniki so po sedmih urah seje v sredo pozno zvečer na hitro sprejeli vrsto sklepov, ki si jih je vsak razlagal po svoje. Predvsem ni bilo jasno, ali je s sprejetjem teh sklepov že izbran javni avtobusni prevoznik Marprom, ki je zadnji dve leti po stečaju Športnega centra Pohorje reševal zimsko sezono na Mariborskem Pohorju, in za kako dolgo obdobje. Mestna uprava na čelu z županom Andrejem Fištravcem je predlagala podelitev koncesije za 15 let, a so imeli mestni svetniki glede tega številne pomisleke.

Kot so danes sporočili z občine, se je mestni svet le seznanil z osnutkom koncesijske pogodbe. Mestna uprava mora zdaj stališča delovnih teles mestnega sveta in pripombe mestnih svetnikov preučiti in ustrezno upoštevati pri pripravi odloka o koncesiji za drugo obravnavo.

“Dopolnjen odlok z vsemi pripombami mestnih svetnikov bo sprejet v drugem branju in županstvo bo na tej seji predstavilo tudi koncesijsko pogodbo. Z neposredno podelitvijo bo županstvo podpisalo pogodbo s koncesionarjem. Stališče županstva je, da se koncesija podeli podjetju Marprom,” so pojasnili.

Na predlog svetnikov je bil izoblikovan še dodatni sklep, ki od izbranega koncesionarja zahteva, da do konca tega leta objavi javni razpis za upravitelja Bike parka, morebitni novi koncesionar pa prevzame od Marproma ljudi, ki delajo na Pohorju, in vse obveznosti, ki jih je sklenil dosedanji koncesionar.

Mestni svetniki so obenem naročili mestni upravi, da do konca februarja 2017 pripravi vso potrebno dokumentacijo za morebitno podelitev oz. prenos koncesije po modelu izvedbe javnega razpisa, javno zasebnega partnerstva ali ustanovitve novega javnega podjetja.

Po navedbah občine je mestni svet s sredino razpravo in sprejetimi sklepi zagotovil prvi mejnik pri omogočanju dolgoročnega razvoja Pohorja kot turistične destinacije 365 dni na leto. “Ključno je, s čimer so se strinjali tudi vsi mestni svetniki, da se zagotovi dolgoročni model upravljanja Pohorja, kar bo pripomoglo k bolj stabilnemu razvoju,” so poudarili.

Opozicija je še vedno skeptična. V Listi za pravičnost in razvoj (LPR) po navedbah njihovega predstavnika Stojana Auerja predlaganih sklepov niso podprli. “Trdno stojimo na prepričanju, da je predlagano in sprejeto gradivo nezakonito in posledično neustavno. Tisti mestni svetniki, ki so gradivo in predlagane sklepe sprejeli, bodo morali prevzeti vse breme in posledice, ki jih bo, kot že tolikokrat doslej, navrgel čas. Podelili so namreč koncesijo brez ročnosti in brez rešenih vprašanj lastništva,” je danes povedal.

Mestni svet bi po besedah direktorja Marproma Bernarda Majheniča na sredini seji moral tudi odobriti finančna sredstva – šlo naj bi za 700.000 evrov – za nakup opreme, ki je nujna za ustrezno pripravo na prihajajočo zimsko sezono. Še vedno so tudi različna tolmačenja, ali dosedanja koncesijska pogodba še obvezuje Marprom, da skrbi za smučišča, ali ne, zato ni znano, kako bo z letošnjo sezono.

Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.