20:19, sob, 4. Maj

Žrtvi mobinga ostali brez službe





Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je z včerajšnjim dnem podpisal sklep in dokončno uveljavil predlog sistematizacije delovnih mest. Predlog je bil izoblikovan februarja letos, še v času, ko je Teodor Lorenčič bil glavni tajnik univerze. Glede na sistematizacijo ukinjajo oddelek za pravne zadeve in oddelek za finančne zadeve, s tem pa delovni mesti žrtev spolnega nadlegovanja in mobinga.

Spomnimo, kaj se je v tem času dogajalo na mariborski univerzi. Rektor Igor Tičar je bil decembra lani neuradno seznanjen s početjem glavnega tajnika. Na to ga je opozorila Petra Ujčič, kateri je obljubil ukrepanje, zato še takrat ni podala uradne prijave. Konec decembra je rektor Lorenčiču podaljšal pooblastila glavnega tajnika, kljub temu, da je bil seznanjen z njegovim početjem. Kasneje je delovni inšpektor ugotovil, da rektor tega ne bi smel storiti.

Lorenčič je konec februarja nato na komisijo za sistematizacijo in reorganzacijo poslal predlog sistematizacije na rektoratu, v katerem predlagal ukinitev oddelka na katerem je bila zaposlena Petra Ujčič, tudi Alen Vidonja, ki je prav tako javno prijavil Lorenčičevo početje. Komisija za reorganizacijo in sistematizacijo je predlog problematizirala, v mnenje pa so predlog sistematizacije takrat poslali le SVIZU, ki je predlogu dal negativno mnenje.

lorencic

Nato je sledila uradna prijava s strani Petre Ujčič. Tekel je postopek, v katerem so ugotovili, da je Lorenčič izvajal mobing in spolno nadlegoval sodelavce. Predlog komisije, ki je ugotavljala prisotnost navedenega, pa je bil sicer deljen, zagotovo pa Lorenčič ne bi smel več zasedati vodstvenega položaja. Rektor je Lorenčiču izrekel zgolj pisno opozorilo, še pred tem pa ga je premestil na novo delovno mesto pomočnika glavnega tajnika za promocijo. Lorenčič je tako odgovoren za promocijo univerze in stike z javnostjo. Ali to delovno mesto ne velja za vodilno?

Žrtvi nadlegovanja brez delovnega mesta

Glede na sistematizacijo se je zdaj zgodilo, da sta žrtvi spolnega nadlegovanja in mobinga, Petra Ujčič in Alen Vidonja, ostali brez delovnega mesta, tisti, ki je mobing izvajal, pa še vedno zaseda vodilno delovno mesto. Sistematizacija je sicer bila sprejeta pol leta po medijskem izbruhu okrog spolnega nadlegovanja in mobinga.
Sklep bo začel veljati v osmih delovnih dneh. Za mnenje smo vprašali Alena Vidonjo, ki pravi, da je situacija že sama po sebi dovolj zgovorna in pove veliko o rektorju Igorju Tičarju.

rektor um igor tičar

To je njegov način „rektorjevanja”. Žal sem bil naiven ter iskal zaščito pred šikaniranjem ravno pri Tičarju, ki je nenazadnje odgovoren za nastalo sitaucijo. Moja prijava šikaniranja ter spolnega nadlegovanja nad sodelavkami me je sedaj stala mojega delovnega mesta, vendar, če je to cena, ki jo je bilo potrebno „plačati“, da se to ne bo več ponovilo, bom to ceno z veseljem plačal,“ je dejal Vidonja. Ob tem pa je izrazil skrb, da se bo zadeva ponovila v takšni ali drugačni obliki. „Univerzitetne „avtoritete“, ki pa ob vsem tem ostajajo pasivne in situacijo zgolj nemo spremljajo, pa naj se malo zamislijo,“ je še dodal.

VSS s pismom Kraljiću

Visokošolski sindikat Univerze v Mariboru (VSS UM) je trenutnemu glavnemu tajniku UM Mladenu Kraljiću poslal pismo, v katerem opominjajo na kronologijo poteka dogodkov in da je Lorenčič, predlagatelj ukinjanja delovnih mest, imel v obdobju, ko je zadevo izpeljal le pooblastila glavnega tajnika. „Naj vas spomnimo, da je delovni inšpektorat ugotovil, da je imel ta pooblastila s prekrškom, zato po našem mnenju njegov predlog sploh ne vzdrži pravne legitimitete,“ je zapisala predsednica VSS UM Marija Javornik Krečič.

Marija Javornik Krečič - Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru
Marija Javornik Krečič – Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru

Vsekakor pa je dejstvo, da z ukinjanjem Oddelka za pravne, kadrovske in splošne zadeve in Oddelka za gospodarske in finančne zadeve rigorozno posegate v organizacijsko strukturo, kar (in na to opozarjamo ponovno!!) v skladu z 10. členom Odloka o preoblikovanju Univerze v Mariboru vsekakor ni v izključni pristojnosti ne vas kot glavnega tajnika in ne rektorja,“ je še opozorila.

Te službe bodo zagotovo bolje delovale, če bo ustvarjen neposreden stik in nadzor s strani glavnega tajnika, ki usklajuje delo in dejavnost univerzitetne uprave ter skrbi za zakonitost dela univerzitetne uprave in za izvajanje obveznosti univerzitetne uprave. S takšno organizacijo dela bo nedvomno dosežena racionalizacija in optimizacija delovnega procesa, doseženi pa bodo tudi finančni učinki,“ pa so v odgovor sindikatu zapisali na Univerzi.

Čeprav sta oba sindikata, tako SVIZ kot VSS UM opozarjala na nesprejemljivost reorganizacije in sistematizacije, rektor teh mnenj ni upošteval in odločitev kljub temu torej sprejel.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.