08:39, čet, 25. Apr

Sindikat poziva Tičarja naj odstopi





Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes pozval rektorja Univerze v Mariboru (UM) Igorja Tičarja naj odstopi.

Potem, ko je pred dnevi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar podpisal sklep in dokončno uveljavil predlog sistematizacije delovnih mest ter se je glede na sistematizacijo zgodilo, da sta žrtvi spolnega nadlegovanja in mobinga, Petra Ujčič in Alen Vidonja, ostali brez delovnega mesta, tisti, ki je mobing izvajal, pa še vedno zaseda vodilno delovno mesto, so se danes odzvali v SVIZ – u in pozvali rektorja k odstopu. Kot so zapisali v sporočilu za medije bi moral rektor UM biti prvi skrbnik ugleda mariborske univerze ter bi moral preprečiti ustvarjanje sovražnega in žaljivega delovnega okolja.

Rektor Univerze v Mariboru - prof. dr. Igor Tičar
Rektor Univerze v Mariboru – prof. dr. Igor Tičar

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije so marca letos rektorja Univerze v Mariboru Igorja Tičarja v javnem pismu pozvali, naj odvzame vsa pooblastila glavnemu tajniku Teodorju Lorenčiču in izpelje postopke ugotavljanja njegove odgovornosti. “Za poziv se je SVIZ odločil po prejemu pisma zaposlenih na rektoratu, ki je bilo za Teodorja Lorenčiča zelo obremenjujoče: od spolnega nadlegovanja, poniževanja zaposlenih in vulgarnega obnašanja do spornih premestitev in ocen za delovno uspešnost,” so zapisali na spletni strani SVIZ-a. K temu dodajajo: “Komisija, ki jo je po našem pozivu imenoval rektor Igor Tičar, je ugotovila, da je »Teodor Lorenčič s svojim vodenjem na položaju glavnega tajnika na rektoratu nedvomno ustvaril sovražno in žaljivo delovno okolje, opisanem v 2. členu Pravilnika za zagotavljanje varovanja dostojanstva delavcev Univerze v Mariboru. Pričakovali smo, da se bo po skrajno obremenjujočih ugotovitvah komisije rektor Teodorju Lorenčiču takoj odrekel in s tem zaščitil ugled Univerze v Mariboru, a se je zgodilo nekaj povsem nerazumnega in hkrati ciničnega: rektor Igor Tičar je gospoda Lorenčiča imenoval na položaj pomočnika glavnega tajnika za odnose z javnostmi in promocijo.”

“Človek, ki vzpostavlja »sovražno in žaljivo delovno okolje«, ki žali, ponižuje, ki je vulgaren, ki šikanira ženske, kot so zapisali zaposleni na rektoratu v omenjenem pismu, bo v imenu univerze komuniciral z javnostjo! Človek, ki resno načenja ugled univerze, bo skrbel za njeno promocijo! Ta gesta pove vse o odgovornosti rektorja Univerze v Mariboru. Rektor, ki bi moral biti prvi skrbnik ugleda akademske ustanove, ki bi bil dolžan zaščititi žrtve sovražnega in žaljivega ravnanja, je zaščitil storilca in mu namenil celo vodstveno delovno mesto,” so ogorčeni v SVIZ – u.

“Nekaj floskul o političnem preganjanju, o totalitarnem in revolucionarnem sojenju, ki da se mu dogaja, je bilo dovolj, da je Teodor Lorenčič izničil ugotovitve komisije, zaposlena, ki sta imela dovolj poguma, da sta na žalitve in njegovo sovražnost do zaposlenih opozorila, pa bosta izgubila svoji delovni mesti,” pravijo v SVIZ -u.

K temu dodajajo, da tako ni dvoma, da je za sramotno ravnanje v celoti odgovoren rektor Igor Tičar. “A res zaskrbljujoče je, da se od tako spornega ravnanja ni distanciral Senat Univerze v Mariboru, ki bi moral delovati kot etična referenca in pozvati rektorja k odstopu,” so zapisali v sporočilu za medije.

Vas zanima tudi:
Žrtvi mobinga ostali brez službe

Dopolnjeno 28.10.2016 ob 15:05

V tem času so se odzvali tudi na mariborski univerzi s kratkim odgovorom: “Rektor Univerze v Mariboru destruktivnih sindikalnih pozivov ne bo komentiral.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.