06:30, čet, 2. Maj

Je rektor zaključil s primerom Lorenčič?





Kot smo že poročali, je skupina s Študentsko Iskro na čelu, Ministrstvu za delo in Ministrstvu za šolstvo posredovala javni dopis, naj ukrepata v primeru spolnega nadlegovanja in mobinga. Menijo, da so ukrepi rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja preblagi, zato zahtevajo konkretnejše rešitve.

Rektor mariborske univerze je pred časom Teodorja Lorenčiča, donedavnega glavnega tajnika po pooblastilu, premestil na drug položaj, ki naj ne bi bil vodstven ravno zaradi ugotovitev posebne komisije, da se je spolno nadlegovanje in mobing dogajalo. Da naj ne zaseda vodstvenega položaja so bila priporočila komisije, vsaj del nje. Drugi del, ženski del komisije, je predlagal odpoved delovnega razmerja.

Njegovi ukrepi, premestitev na drugo delovno mesto, se zdijo “preveč mlačni” tako sindikatom, kot drugim študentskim organizacijam. Tako so pred dnevi Študentska Iskra, Visokošolski sindikat, SVIZ, Delovni odbor za feminizem, FemA – Feministična akcija in Mladi plus, na ministrstvi poslali javni dopis v katerem pozivajo, da ukrepajo.

slika je simbolična
slika je simbolična

Država mora ukrepati

Kaj točno zahtevajo sicer v javnem dopisu niso zapisali, zato smo vprašanja poslali tudi na Visokošolski sindikati Univerze v Mariboru, ki je tudi eden izmed podpisnikov dopisa. Predsednica sindikata Marija Javornik Krečič nam je odgovorila, da pričakujejo, da se bosta obe ministrstvi do takšnih praks na javni univerzi javno opredelili. „Ne smemo namreč pozabiti, da je država ustanoviteljica mariborske univerze in zato se ne more sklicevati, da se je dogajanje tu, če predstavlja škodo instituciji, katere ustanovitelj in financer si, ne tiče. Zagotovo namreč takšnih obskurnih praks ustanovitelj ne more potisniti v okvir avtonomije univerze,“ je jasna Javornik Krečičeva.

Vprašanja smo poslali tudi na mariborsko univerzo, kjer smo tokrat sicer dobili hiter, ampak kratek in jedrnat odgovor. „Rektor je s sprejemom ukrepov, ki so skladni s priporočili Komisije zaključil vse postopke glede navedenega primera in ga več dodatno ne komentira,“ so bili javni na univerzi. A je primer za rektorja in univerzo torej zaključen?

Ministrstvi nič konkretnega

Na Ministrstvu za šolstvo pravijo, da je za zakonitost delovanja univerze po Zakonu o visokem šolstvu odgovoren rektor. „Če gre za kaznivo dejanje, so za pregon zadolženi za to pristojni organi. V skladu z 18. ukrepom Resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva 2011 – 2020, ki nalaga visokošolskim institucijam oblikovanje etičnih standardov, je tudi Univerza v Mariboru sprejela in objavila Kodeks profesionalne etike Univerze v Mariboru.“

Pravijo, da je za uveljavljanje določil kodeksa odgovoren rektor mariborske univerze, da pa je odgovornost za ukrepanje v takšnih primerih temelj za avtonomijo univerz. Konkretnega odgovora kako bodo ukrepali nismo dobili niti na Ministrstvu za delo. Le, da so dopis prejeli in ga posredovali Inšpektoratu za delo, ki bo ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.