Kurenti obiskali Vuzenico

V Vuzenici se je tako to pustno soboto odvijalo pravo pustovanje, ki sta ga organizirala TIC Vuzenica in občina.

Na sami ploščadi pred banko so se tako zbrale pustne maske, tako majhne kut tudi velike, vsem pa je bilo skupno, da preženejo zimo in prikličejo pomlad. Za najmlajše maškarce so poskrbeli tudi z zanimivim animacijskim programom, ki ga je vodila Pika Nogavička in njen prijatelj Ficko. Kot se za mastnega pusta spodobi pa so se obiskovalci lahko okrepčali s slastnimi krofi in ogreli s toplim čajem.


Seveda pa pusta ni brez znamenitih kurentov oz. korantov. Tako so letos prvič v Vuzenico prišli kurenti iz Ptuja.

Po izročilu s poskakovanjem kurenti s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kličejo pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na glavi ima masko, na nogah pa gamaše. Poznamo dve vrsti kurentov, pernatega markovskega in rogatega haloškega.

Tako so si lahko domačini ogledali zanimive korantove maske in prisluhnili trušču korantovih zvonov po ritmih poskakovanja, s čemer tudi preganjajo zimo. Ta nežnejšji spol, torej vse ženske, pa so lahko kurentu, ki je bil posameznici všeč, všeč podarile tudi robec, saj kot vemo iz zgodovine, so neporročenim mladim fantom (korantom) dajale robce dekleta, katera pa je tistega, ki je imel največ robcev tudi oplemenitila, saj naj bi bil tako imeniten kurent.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV