21:14, pet, 26. Apr

Zaključili z deli kolektorja Glaserjev trg – Rečnik





Tik pred zaključkom leta so v občini Hoče-Slivnica, nosilni občini projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Maribora – širše prispevno območje CČN Maribor, zaključili z gradnjo enega od dveh glavnih kolektorjev, kolektorja Rečnik-Glaserjev trg, ki se bo navezoval na že zgrajeni kolektor Maribor jug.

slika je simbolicna, foto: Obcina Hoce - Slivnica
slika je simbolicna, foto: Obcina Hoce – Slivnica

Na današnji novinarski konferenci so pojasnili, da je namen celotnega projekta, v katerem sodelujejo še Mestna občina Maribor, Občina Duplek in Občina Miklavž na Dravskem polju, je sicer odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru aktivnosti, ki bodo izvedene do konca naslednjega leta, bo zgrajena ustrezna infrastruktura za odvajanje in priključevanje na centralno čistilno napravo Maribor. Skupna vrednost upravičenega dela celotnega projekta znaša 15.609.617,25 € brez vključenega DDV.

zakljucen kolektor hoce - slivnica (7)

Omenjeni kolektor Glaserjev trg – Rečnik je zgrajen do meje z naseljem Spodnje Hoče, namenjen pa je zadovoljevanju potreb po odvodnji odpadnih padavinskih in sanitarnih voda. Na kolektor se bodo priključevale obstoječe in bodoče hiše, ki imajo v tem trenutku še greznice za zbiranje odpadnih sanitarnih voda. Na meji med naseljema Zgornje Hoče in Spodnje Hoče se nadaljuje potek kolektorja Rečnik-Glaserjev trg vse do obstoječega kolektorja Maribor jug, ki se začne v neposredni bližini Občine Hoče-Slivnica na Pohorski cesti. V sklopu izgradnje kolektorja Glaserjev trg – Rečnik je trenutno v izgradnji še razbremenilni objekt, ki bo služil za razbremenjevanje kanalizacijskega omrežja s padavinskimi vodami.

Z izvedbo celotnega projekta se bo zmanjšalo onesnaževanje okolja, povezano z odvajanjem in čiščenjem odpadne vode, ter rešile težave neurejenih greznic in nekontroliranih izpustov odpadne vode. Povečalo se bo varovanje kakovostnega stanja reke Drave in spremljajočih ekosistemov (Drava je opredeljena kot krajinski park, naravna vrednota državnega pomena, hidrološki spomenik narave, ekološko pomembno območje, tvori pa tudi del omrežja NATURA 2000), kar bo pozitivno vplivalo na biološko raznolikost. Prav tako se bo zmanjšala nevarnost za zdravje ter povečal razvojni potencial regije. Pričakuje se celovit razvoj podeželja, saj bo z ureditvijo osnovne komunalne infrastrukture možen izkoristek vseh naravnih danosti ter podeželskega turizma.

Skupna vrednost upravičenega dela celotnega projekta znaša 15.609.617,25 € (brez DDV), Občina Hoče-Slivnica pa bo za gradnjo v svojem delu projekta odštela 6.995.724,07 € brez DDV, za nadzor pa 22.024,59 € brez DDV. Dela bodo v skladu s podaljšano pogodbo zaključena do konca leta 2015.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.