Za nakup Pinusa dve zavezujoči ponudbi

Za nakup raškega podjetja Pinus, ki je v lasti Igorja Jurija Pogačarja in je od konca leta 2012 v pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, sta prispeli dve zavezujoči ponudbi. Sledi preverjanje ponudb in usklajevanje z bankami, prodaja pa bi lahko bila sklenjena predvidoma konec septembra, je danes povedal predsednik uprave Marko Klemenčič.

Pinus sta

Pinus je že nekaj časa v prodajnem postopku. Maja je uprava potencialnim strateškim vlagateljem poslala informacijski memorandum, na podlagi katerega je prejela tri nezavezujoče ponudbe, zavezujoče pa je zbirala do ponedeljka.

Podjetje, ki trenutno zaposluje še nekaj manj kot 80 ljudi, je v drugem četrtletju ustvarilo za dobrih 1,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za skoraj petino manj kot v enakem obdobju lani. Po navedbah Klemenčiča je manjša realizacija prodaje izključno posledica težav z zagotavljanjem zadostnih likvidnih sredstev za nabavo potrebnih surovin in repromateriala za proizvodnjo izdelkov na področju sredstev za varstvo rastlin.

Uprava podjetja se tako poleg izpeljave prodajnega postopka največ ukvarja z zagotavljanjem likvidnih sredstev, saj lahko le tako izvede načrt finančnega prestrukturiranja. Ob tem so veliko truda namenili tudi aktivnostim za zniževanje stroškov na vseh področjih. Ti so bili v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 12 odstotkov.

Pomembno racionalizacijo so dosegli na področju stroškov dela, ki so bili v drugem četrtletju za devet odstotkov nižji v primerjavi z letom prej, stroški materiala pa so bili zaradi že omenjenih razlogov nižji za več kot tretjino.

Kljub vsemu trudu pa poslovanje Pinusa še naprej ostaja v rdečih številkah. Samo od aprila do konca junija je družba pridelala novih 850.000 evrov izgube, v celotnem polletju pa skupaj že skoraj milijon evrov in pol.

O tem, kdo so potencialni strateški partnerji, v podjetju še vedno molčijo, časopis Dnevnik pa je pred časom pisal, da naj bi se za nakup podjetja zanimala vsaj dva tuja vlagatelja – ameriška družba Albaugh, s katero Pinus že poslovno sodeluje, ter italijansko podjetje Diachem.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV