04:42, pet, 26. Apr

WHO ustanovila neodvisni odbor za oceno odziva na pandemijo





Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ustanovila odbor neodvisnih strokovnjakov, ki bo ocenil odziv na pandemijo covida-19 in pripravil rešitve za bolšji odziv na bodoče podobne zdravstvene krize, so sporočili iz WHO.

Vir: Pixabay.com

S ponosom sporočam, da sta nekdanja novozelandska premierka Helen Clark in nekdanja liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf sprejeli vodenje ocenjevalnega odbora, ki ga imenujemo neodvisni panel za priprave in odgovor na pandemije,” je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ne morem si zamisliti dveh bolj neodvisnih oseb za pripravo te poštene ocene in za to, da bi izvedeli resnico o tem, kaj se je zgodilo, in ugotovili, kaj moramo storiti, da bi se v prihodnosti izognili takšnim tragedijam,” je povedal.

WHO je že od začetka tarča kritik zaradi odziva na zdravstveno krizo novega koronavirusa. Predvsem ZDA jo kritizirajo, da je preveč naklonjena Kitajski, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil. ZDA so organizacijo v torek uradno obvestile o izstopu iz nje.

Tedros je v posrednem odzivu na to poudaril, da “pandemije ne moremo premagati, če smo razdeljeni”. “Največja grožnja danes ni sam virus, ampak pomanjkanje voditeljstva in solidarnosti,” je dodal.

Izpostavil je še, da se pandemija koronavirusne bolezni 19 še naprej krepi, večini držav pa še ni uspelo vzpostaviti nadzora nad njo. Po podatkih WHO se je doslej z novim koronavirusom okužilo 11,8 milijona ljudi po vsem svetu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.