06:44, pet, 26. Apr

Vlada obisk Podravja sklenila na posvetu z gospodarstveniki in župani





Vlada je svoj današnji celodnevni obisk Podravja zaključila s popoldanskim posvetom celotne ekipe z gospodarstveniki regije, tamkajšnjimi župani in drugimi predstavniki javnega življenja. Ministri so predstavili današnje aktivnosti s svojih področij, nato pa odgovarjali na vprašanja, ki najbolj tarejo podravsko regijo.

vlada na obisku v Podravju, Ptuj

Predsednik vlade Miro Cerar je v uvodnem nagovoru povedal, da njihov namen ni zgolj, da se na regijske obiske pridejo slikat, pač pa so se na tokratno srečanje zelo dobro pripravili in na obisk že prišli z idejami, kako ponuditi rešitve za nekatera vprašanja. S pogovori v regiji želijo ugotoviti še predloge lokalnega okolja, se o njih dogovarjati tudi naprej ter jih izvesti v prihodnjih tednih ali mesecih.

“Zelo je pomembno, da vsak najprej pri sebi najde neko pot in smer, kam želi iti, saj mu le tako lahko drugi lažje pomagamo. Če torej neka občina ali regija sama ve, kaj hoče in si postavi njej najboljše cilje, potem je to tudi najlažje za vlado, ki tako ve, kako pomagati in je pomoč najbolj učinkovita,” je dejal Cerar, ki po posvetu, kljub temu da je bilo sprva napovedano, ni več dajal izjav za medije.

Sicer pa so najprej svoje današnje aktivnosti in načrte predstavili nekateri ministri. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je tako povedala, da je država v letošnjem proračunu uspela zagotoviti sredstva za začetek gradnje ptujske urgence, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je predstavil ukrepe, ki bodo omogočile nadaljnji razvoj gospodarstva v regiji.

Po njegovih besedah na ministrstvu rešitev za napredek v regiji vidijo v dveh smereh – kjer je to mogoče, v problematičnih podjetjih ohraniti zdrava jedra in s tem delovna mesta, ob tem pa je treba v Maribor oziroma v regijo zaradi njene infrastrukturne prednosti pripeljati vsaj eno pomembno novo veliko investicijo. Kot je dejal, si je to zadal za svojo pomembno nalogo, ki pa ne bo lahka.

Ministrica z delo Anja Kopač Mrak je spomnila na nekatere stvari, ki se tičejo trga delovne sile in spomnila na dejstvo, da se prebivalstvo stara, kar pomeni velik izziv za prihodnost. Podjetja se morajo že zdaj zavedati, da se je treba temu prilagoditi, saj prihaja do strukturne brezposelnosti. Pripravili so različne ukrepe, Kopač Mrakova pa je spomnila, da bo prvič okoli 40 milijonov evrov do leta 2020 namenjenih prav za prilagajanja podjetij potrebam starajoče se delovne sile.

V pogovornem delu posveta so se v glavnem oglašali župani in predstavniki občin. Direktor mariborske mestne uprave Darko Fras je med drugim dal pobudo o vnovičnem razmisleku o decentralizaciji države, saj le tako občine in regije ne bodo več stalno prosile za pomoč iz Ljubljane. Njegovo pobudo je podprl minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki meni, da je primeren časa za razvojna in strukturna vprašanja.

Župan Žetal Anton Butolen je opozoril na problematiko zapiranja krajevnih uradov ter dal pobudo, da bi morala delovna skupina za Haloze nadaljevati z delom in ga razširiti s kmetijskega še na kakšno drugo področje, pomembno za nadaljnji razvoj razvojno zaostalih občin, ki za to nimajo svojih sredstev. Župan Ormoža Alojz sok pa opozoril, da se regionalne razlike v Sloveniji povečujejo, nikakor pa ne manjšajo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.