VIDEO: Varuh človekovih pravic bil na Muti na voljo Korošcem

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je včeraj s sodelavci posloval v občini Muta. Obiskal je tudi nekaj institucij in se seznanil z uresničevanjem pravic ljudi. Na pogovore se je prijavilo 11 ljudi, ki so ocenili, da so jim kršene človekove pravice. Varuh je ob tej priložnosti spremljal tudi člana Državnega preventivnega mehanizma, ki sta opravila nenapovedan obisk Policijske postaje Radlje ob Dravi in preverila postopke pridržanja. 

Na osnovni šoli Muta so varuha s kratkim zabavnim kulturnim programom sprejeli učenci in zaposleni na šoli. Varuh je vodstvu in strokovnim delavcem šole predstavil samostojno enoto znotraj Varuha človekovih pravic RS, to je zagovorništvo otrok, v pogovoru pa so se dotaknili tudi integriranega šolanja, ki ga šola uspešno izvaja. Svetina se je srečal tudi s predstavniki uporabnikov in staršev CUDV Črna na Koroškem in VDC Muta in se z njimi pogovoril o odprtih vprašanjih. Direktorica CUDV Črna na Koroškem Dalja Pečovnik in vodja VDC Muta Darinka Križan Krajnc sta varuha opozorili na prostorsko stisko, s katero se srečujejo že dolga leta, dotaknili pa so se tudi težav pri nameščanju oseb z odločitvijo sodišč. Varuh je problematiko CUDV-ja posebej izpostavil na krajši novinarski konferenci po srečanju z županom občine Mirkom Vošnerjem.

Varuh je ocenil, da je razvoj občine na področju skrbi za ranljive skupine dober, prav tako je dobra tudi skrb na področju okoljskih vprašanj. Tudi župan Občine Mute, Mirko Vošner je obisk varuha ocenil kot dobrodošel korektiv delu lokalne samouprave ter z zadovoljstvom sprejel predloge varuha in njegovih sodelavcev.

Večina pritožb, ki so jih obravnavali na obisku občine Muta, se je nanašala na delo državnih organov. Svetina je apeliral na ljudi, da izkoristijo pravna sredstva, ki so jim na voljo, saj lahko s tem povečajo možnosti, da rešijo zadeve sebi v prid in uveljavljajo pravice, ki jih imajo.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV