15:16, pet, 26. Apr

VIDEO: Hiša Stare trte obeležila 12 let





Pred dvanajstimi leti so na mariborskem Lentu odprli vrata Hiše Stare trte, ki je danes ena glavnih turističnih znamenitosti Maribora in okolice.

Sinoči so v Mariboru s slovesnim druženjem obeležili 12 let od odprtja Hiše Stare trte. Hišo na Lentu, ob kateri se vzpenja najstarejša trta na svetu in je postala nepogrešljiv del turistične ponudbe mesta, letno obišče okoli 60.000 tujih in domačih turistov. Na prireditvi v Hiši Stare trte so posebno zahvalo namenili kulturnemu ustvarjalcu in dolgoletnemu vodji prireditev na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje, Vasji Samcu.
Hiša Stare trte, odprta od leta 2007, je rezultat mednarodnega projekta Evropske unije Vinska kulturna pot nadvojvode Janeza od Gradca do Maribora, ki ga je Zavod za turizem Maribor – Pohorje izvajal v sodelovanju z avstrijskimi partnerji in Mestno občino Maribor, ki je prostor takrat sanirala. V sklopu omenjenega projekta so prostor opremili in ga napolnili z vsebino; danes je v Hiši razstaviščni prostor, vinoteka z izjemno zbirko štajerskih vin in turistično-informacijski center. Letno Hišo Stare trte obišče v povprečju 60.000 obiskovalcev, v njej se odvijejo številni vinsko-kulinarični in protokolarni dogodki, kot edini turistični objekt v mestu pa je odprta vse dni – ne le v tednu, ampak tudi v letu.

Ob stalni razstavi o zgodovini Stare trte ter štajerskega in slovenskega vinogradništva je v Hiši Stare trte tudi vinoteka, ki je prava zakladnica štajerskih vin. V njej je trenutno zastopanih več kot 40 štajerskih vinarjev z več kot 180 vini.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje je povedala: “Te zgodbe ne bi bilo, če številni posamezniki na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje, na Mestni občini Maribor in drugi v preteklosti ne bi prepoznali vrednosti in potenciala Stare trte in te hiše kot pomembne kulturne dediščine in naše destinacije. Veseli me, da se zgodba Hiše Stare trte uspešno nadaljuje, cilj pa je, da jo postavimo na zemljevid kot evropski in svetovni unikum.“

Na sinočnji prireditvi sta zbrane pozdravila tudi prva mariborska vinska kraljica Mihaela Krsnik Kopše iz Hiše vina Doppler in mestni viničar Stane Kocutar, kulturnemu ustvarjalcu, prejemniku zlate plakate JSKD za življenjsko delo in nekdanjemu vodji prireditev na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje Vasji Samcu pa so se z darilom zahvalili za dolgoletno delo na področju turizma in kulture v Mariboru. “S kulturo se ukvarjam že 55 let, vesel sem, da nam je takrat uspelo vzpostaviti kar nekaj prireditev, recimo Splavarski krst, izbor mariborske vinske kraljice in druge prireditve, povezane s Staro trto, ki so danes prerasle v tradicionalne,” je povedal Vasja Samec in se zahvalil vsem, ki so k temu prispevali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.