10:38, pet, 26. Apr

V zdravljenje z obsevanji v UKC Maribor začeli vključevati nove bolnike





Na onkološkem oddelku UKC Maribor so ta teden ponovno začeli v zdravljenje z obsevanji vključevati tudi nove bolnike, je da potrdil predstavnik uprave Janez Lencl. Začasno si pomagajo z zdravniki Onkološkega inštituta, kmalu pa naj bi po besedah strokovne direktorice Darje Arko pridobili zdravnika iz Hrvaške, kasneje še iz Srbije.

 prikaz ct na fantomu, ukc mb

Z zdravnikoma s Hrvaške in iz Srbije so se za zaposlitev v UKC Maribor začeli dogovarjati že lani, še preden je vodstvo bolnišnice presenetil daljši bolniški stalež edine redno zaposlene specialistke radioterapije. Pogovori naj bi bili v zaključni fazi.

“Zdravniki iz tujine morajo izpeljati določene administrativne postopke, da se jim prizna licenca oziroma da se jih vpiše v naš register. Kolega iz Zagreba je že poslal nekaj dokumentacije, čakamo le še na izjavo njihove zdravniške zbornice o medsebojnem priznavanju kvalifikacij,” je na ponedeljkovi novinarski konferenci na temo urologije povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko. Za zdravnico iz Srbije naj bi postopki trajali nekoliko več časa.

Dokler ti postopki ne bodo končani, naj bi jim pomagali kolegi z Onkološkega inštituta v Ljubljani. “Imamo zagotovljeno sodelovanje specialistov z Onkološkega inštituta, s katerimi bomo sklenili podjemne pogodbe, zato da zagotovimo prisotnost enega specialista dnevno pri nas, kar je pogoj, da lahko nadaljujemo z delom in dobimo podaljšanje dovoljenja za delo s pacienti. Imamo tudi tri starejše specializante, ki torej imajo že nekaj izkušenj in so sposobni opravljati samostojno delo pod nadzorom. Ti trije bodo prihajali vsak enkrat tedensko k nam, da bodo pokrivali predvsem ambulantno dejavnost,” je pojasnila Arkova.

Na mariborskem oddelku za onkologijo, ki so ga odprli pred letom dni, je enota za radioterapijo začela z delom 7. novembra lani, že takrat v omejenem obsegu in v sodelovanju z Onkološkim inštitutom. Takrat pridobljeno dovoljenje pristojne republiške uprave za delo s pacienti zaenkrat velja do konca januarja.

Ključna za delovanje te dejavnosti je stalna prisotnost redno zaposlenega zdravnika v UKC Maribor. Ker je doslej edina redno zaposlena specialistka radioterapije decembra napovedala bolniški stalež, ki bo trajal predvidoma leto in pol, so pred božičem prenehali sprejemati na obsevanja nove bolnike.

Po neuradnih navedbah se UKC Maribor dogovarja še za zaposlitev enega od zdravnikov z Onkološkega inštituta, ki odhaja v pokoj, sicer pa računa predvsem na specializante, ko bodo ti končali specializacijo. Trenutno imajo pet specializantov, ki pa bodo zaključili izobraževanje šele leta 2019. Specializacije bodo zaključene nekoliko kasneje, kot so sprva načrtovali, predvsem zaradi porodnih dopustov.

V UKC Maribor poudarjajo, da so Zdravniško zbornico Slovenije že od leta 2010, ko je bil oddelek za onkologijo šele v fazi izgradnje, prosili za več odobrenih specializantov. V zdravniški zbornici odgovarjajo, da so sledili pričakovanjem in javljenim potrebam, a da ni bilo dovolj zanimanja za ta mesta.

“Razpisanih je bilo 12 mest za potrebe Onkologije z radioterapijo, od tega se na pet razpisanih mest ni javil nihče in so ostala nezasedena. Za trenutno stanje kadrovskega primanjkljaja onkologov radioterapevtov v UKC Maribor je treba iskati razloge v prepoznem načrtovanju kadrov s strani ustanove in premajhnem interesu mladih zdravnikov za to specialnost v omenjeni ustanovi. Tudi na zadnjem razpisu 2016 ostajata dve mesti za radioterapijo v UKC Maribor nezasedeni,” so navedli.

Specializacija onkologije z radioterapijo traja pet let brez morebitnih prekinitev, kot so na primer porodniške, daljše bolniške in doktorski študij.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.