17:41, pet, 26. Apr

V Podravju lani manj krutih kaznivih dejanj





V Podravju je lani prišlo do upada najbolj krutih kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Kot kaže statistika Policijske uprave Maribor, so v letu 2018 zabeležili po en umor in uboj, en poskus umora ter šest poskusov ubojev. Slika je tako precej manj krvava kot leto prej, ko je prišlo do kar petih umorov, dveh ubojev ter treh poskusov umora.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Kot so za pojasnili na mariborski policijski upravi, se ne glede na predlansko nekaj slabšo statistiko večletni trend ni bistveno spremenil. Še naprej do tovrstnih kaznivih dejanj najbolj pogosto prihaja v krogu družine ter med znanci, motiv za storitev pa je pretežno sovraštvo oziroma maščevanje.

Edini lanski umor in poskus umora sta sicer povezana, saj je za oba obtožena Mariborčanka Mediha Hromadžić, ki je 8. marca lani v stanovanjskem bloku na Pobrežju z nožem v navalu jeze umorila svojo sestro dvojčico, napad pa je preživela njena mati. Obtožena je večji del sojenja molčala, tik pred novim letom pa je spregovorila in povedala, da je bila tega dne, pa tudi že večkrat prej, deležna zmerjanja in zasmehovanja s strani sestre.

Čeprav je zatrdila, da se dejanja ne spomni, je psihiater Mladen Vrabič v preiskavi ocenil, da je bila obtožena v času zločina povsem prištevna, ali je to mnenje spremenil, pa ni znano, saj je sodnik v tem delu sojenje zaprl za javnost. Usoda obtožene bo sicer znana v naslednjih dneh, saj gre sojenje h koncu.

Sodnega epiloga prav tako še ni dočakal edini lanski uboj, do katerega je 26. maja prišlo v Krčevini pri Vurberku, kjer je četverica mladeničev ponoči na njegovem domu skušala obračunati z vrstnikom. V bran mu je stopil oče Janko Tomić, ki je sprva nepovabljene goste skušal odgnati s streli v zrak, ko pri tem po njegovem mnenju ni bil uspešen, pa je streljal še za bežečimi napadalci in pri tem enega od njih smrtno ranil.

Policija in tožilstvo sta ocenila, da pri dogodku ni šlo za silobran, ob uboju pa Tomiću naprtila še tri poskuse uboja. Obtoženi na novembrskem predobravnavnem naroku očitkov iz obtožnice ni priznal, saj bo obramba skušala dokazati silobran. Trije napadalci, ki so njegovo streljanje preživeli, so medtem že junija priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje stvari, za kar so bili obsojeni na kazen od leta do leta in osem mesecev zapora.

V dveh primerih je do poskusa ubojev prišlo v varstvenih ustanovah. Medtem ko 38-letnemu storilcu, ki je januarja želel obračunati s svojim precej starejšim sostanovalcem na mariborski psihiatriji, zaradi neprištevnosti ne bodo sodili, je drugačna zgodba s 24-letnico iz zavoda Hrastovec. Slednja naj bi se svojega napada na 70-letno sostanovalko zavedala, zato je morala pred sodišče. Tam je na hitro priznala dejanje, a je njena odvetnica zahtevala, da nov izvedenec ugotovi dejansko stanje obtožene.

Sedem let zapora za poskus uboja z nožem pa čaka Antona Mohorka, ki je 23. julija v Kidričevem želel v svojem stanovanju obračunati s Ptujčanom. 69-letnik je dejanje v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti priznal na predobravnavnem naroku. Do dogodka je prišlo potem ko sta se med obiskom sprla, a je napadeni preživel zaradi pravočasne zdravstvene pomoči.

Skoraj natanko leto dni pa je minilo od množičnega nočnega pretepa v bližini mariborske tržnice, v katerem je umrl eden od sodelujočih v pretepu Mario Krnjić. Nekateri od udeleženih so že priznali obtožbe za nasilništvo, za povzročitev posebno hude poškodbe, ki je povzročila smrt pa kriminalisti bremenijo Vladimirja Bodirožo. Sojenje se še ni začelo, saj sodišče za zdaj še ni odločilo o zahtevi tožilstva za uvedbo sodne preiskave.

Mariborski kriminalisti se ob tem lahko pohvalijo, da so vsa tovrstna kazniva dejanja v letu 2018 in tudi v preteklem obdobju dobrih dveh desetletij preiskana. Najstarejši umor v regiji, pri katerem jim storilca ni uspelo najti, sega v leto 1995, ki pa je po takrat veljavnem kazenskem zakoniku že zastaral. Gre za primer strelskega umora na vikendu v Rošpohu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.