16:22, pet, 26. Apr

V Občini Starše vre zaradi izgradnje nove POŠ Marjeta in zavrnitve zahtevka za sofinanciranje projekta Vaško središče v Staršah





Včeraj je na Občini Starše potekala izredna seja, ki jo je župan občine Bojan Kirbiš sklical, potem ko je osem svetnikov in svetnic zahtevalo izredno sejo, na kateri so obravnavali problematiko izgradnje nove Podružnične osnovne šole (POŠ) Marjeta na Dravskem polju. Pred dnevi je zadeva potencirala celo do te mere, da je župan odstavil podžupana Ivana Piška. Obravnavali pa so tudi zavrnitev zahtevka za sofinanciranje projekta “Vaško središče v Staršah” v višini 158 tisoč evrov, o katerem občinski svetniki in svetnice niso bili seznanjeni. 

starše izredna seja

Župan Kirbiš je namreč kar na dopisni seji pred dvema tednoma predstavil novo vrednost projekta. Ta je iz 1,7 milijona evrov narasla kar na 4,35 milijona evrov. Svetniki na dopisni seji niso imeli možnosti vprašati, zakaj podražitev za 2,65 milijona evrov, zato je osem svetnikov zahtevalo izredno sejo. Med njimi  nekdanji podžupan Ivan Pišek (SDS), Domen Majcen (Lista za pravičen razvoj občine Starše), Miran Čuš (SDS), Zdenka Gornik (SDS), Cveto Završki (SDS), Anej Lukan (SMC), Aleksander Furek (SDS) in Boštjan Munda (DeSUS). 

SPOMNIMO: Projekt izgradnje nove POŠ Marjeta je v letu 2018 župan Kirbiš svetnikom predstavil z nekaj skicami na vsega skupaj štirih straneh. Gradnja naj bi stala 1,7 milijona evrov, v letošnjem letu pa naj bi na eni seji le omenil, da se pripravlja dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP). Svetniki občine Starše pa so bili v prejšnjem tednu primorani glasovati o projektu kar med dopisno sejo, kjer pa je bila predstavljena nova vrednost projekta 4,35 milijona evrov. Tako svetniki sploh niso imeli možnosti vprašati, zakaj podražitev za 2,65 milijona evrov, kaj šele, da bi lahko postavili kak nov predlog. Podžupan Ivan Pišek in nekateri svetniki so bili na dopisni seji proti potrditvi investicije, a je županov predlog vseeno prejel dovolj glasov podpore.

Občinski svetniki in svetnice so včeraj najprej prisluhnili predstavnikom šole, ki so bili enotni, da je šola dotrajana in da zaradi materialov, iz katerih je zgrajena (kot so recimo azbestne plošče) zdravju škodljiva. “Notranjost zgradbe je škodljiva. Sanitarije so dotrajane v celoti, kuhinja je neustrezna in jedilnica premajhna,… Vse table so sidrane skozi zid, umivalniki so sidrani skozi steno, neurejena kanalizacija. Zelene površine zunaj so premajhne, prav tako je premajhen vrtec,” je pojasnil ravnatelj POŠ Marjeta Franc Kekec. Podobno so hiteli razlagati tudi drugi prisotni sedanji in bivši učitelji v osnovni šoli, pridružil pa se jim je tudi predstavnik sveta staršev. Opozorili so tudi na to, da so otroci neprestano bolni in da jih skrbi ne nazadnje tudi za zdravje otrok in zaposlenih.

Na včerajšnji izredni seji so  svetniki in svetnice prvič prisluhnili tudi predstavitvi projekta projektanta Urbana Bradnerja, ki jim je nazorno predstavil načrt nove POŠ Marjeta. Svetniki in svetnice so pozdravili predstavitev, a se ne strinjajo s predlogom povišanja cene, ki jo je podal župan že na dopisni seji. “Smo za novo šolo, a ne za tako ceno,” je bilo sporočilo večine svetnikov in svetnic. “Mi smo vsi dvignili roko že pri idejni zasnovi, ki je bila 1,2 milijona evra in o njej se danes in tudi v prejšnjem članku v časopisu ni govorilo. Kasneje se je povedalo z neko risbo, nekvalitetno informacijo, da bo ta cena milijon sedemsto. In ko smo letos tako čez mizo izvedeli za 4 milijone, mislim, da res zagorijo vse lučke, če jih imaš. Res je tudi, da med temi spremembami nismo bili korektno informirani tako kot danes,” je ogorčeno dejala Zdenka Gornik. “Jaz sem novi svetnik. Pred volitvami je bila vrednost projekta ocenjena nekje na okrog 2 milijona in v principu v predvolilnem boju to ni bil nikoli problem. Ampak investicijska vrednost, to, kar je neke vrste kot target cena postavljena, pa je 4 milijone 300 precej višja. Nas je zanimalo predvsem obrazložitev kje, od kod, zakaj tale sklop in kaj sploh zajema. Hoteli smo obrazložitev, od kod tako – poleg tega smo imeli primerjalne zadeve – in, če pogledamo nekatere šole pridejo 2 milijona evrov, ali dva in pol mogoče,” je dejal Miran Čuš. 

Podpisanih osem občinskih svetnikov in svetnic, ki so podali zahtevo za sklic izredne seje je podalo tudi predlog sklepa, a jih župan ni upošteval in svetniki in svetnici niso mogli glasovati. “To je neki unikum. Tega še nisem slišal v Sloveniji. Da so sklepi predlagani na sklicu izredne seje in potem se o tem ne glasuje. Župan je želel, da potrdimo sklep o seznanitvi šole in možnosti preučitve. Ta možnost preučitve pa pomeni, da gremo zdaj v izvedbo, potem pa bomo mogoče preučili vse skupaj in potem čez tri leta, ko bo projekt že tako daleč, da ne moreš ustaviti, pa bo rekel: ‘Ok, zdaj pa morate potrditi še kaki dodatni DIIP in sofinanciranje, drugače ne bomo odpeljali projekta do konca,” je bil ogorčen Ivan Pišek. 

Župan Kirbiš pa odgovarja: “Jaz sem sklical izredno sejo na pobudo teh osem svetnikov in nisem videl potrebe, da bi še posebej kakšne sklepe sklepali, saj bomo tako imeli čez nekaj časa proračun, ki ga imamo v drugem branju, in takrat se bodo lahko odločili, ali bodo to potrdili ali ne.” 

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja zavrnila zahtevek za sofinanciranje projekta “Vaško središče v Staršah”, svetniki pa o tem ničesar vedeli 

Prav tako pa so na izredni seji  obravnavali projekt “Vaško središče v Staršah” – zavrnitev zahtevka za sofinanciranje. Občinski svetniki in svetnice namreč niso bili seznanjeni s potekajočim sporom med Občino Starše in Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja zaradi zavrnitve zahtevka za sofinanciranje projekta v višini 158 tisoč evrov.

Bivši podžupan Pišek in ostalih sedem svetnikov, ki so zahtevali izredno sejo, so želeli tudi odgovore občinske uprave glede zadržanih državnih sredstev pri ureditvi vaških središč v Marjeti, Prepolju in Staršah. Gre za 158 tisoč evrov. Na vprašanja je namesto občinske uprave tudi na izredni seji odgovoril odvetnik občine Jure Ivančič. Pojasnil je, da postopka glede ureditve središč v Prepolju in Staršah še nista zaključena, zato ju podrobneje ne more komentirati. Ob tem pa dodal, da je  v prvem primeru vrhovno sodišče ugodilo zahtevku za revizijo občine in zadevo vrnilo v odločanje prvostopenjskemu upravnemu sodišču, v drugem pa so vložili pritožbo na ustavno sodišče, ki jo je sprejelo v obravnavo, a odločitve še ni sprejelo.

Projekt “Vaško središče v Staršah” je iz 270 tisoč evrov prerasel v 450 tisočakov vredno investicijo. “Pri sami izvedbi je bilo ugotovljeno, da so tam nenosilna tla, da je treba to pojačati, da lahko naredimo poleg tribune še prostore pod tribuno. In potem so to nadzorniki in skupina strokovnjakov odločili, da to izvedemo v malo večji izvedbi,” je Kirbiš dejal kot pojasnilo na nenadno povišanje sredstev investicije.

Občina je tako izgubila skoraj polovico od pričakovanih 40 tisoč evrov sofinancerskega deleža s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj pri obnovi vaškega središča v Marjeti, saj s pritožbami na upravno, vrhovno in ustavno sodišče ni uspela.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.