21:27, sre, 8. Maj

Uradno: Magna prihaja v Slovenijo (dopolnjeno)





Od danes naprej lahko uradno govorimo o prihodu avtomobilskega giganta Magna Steyr v Slovenijo. Prva faza predvideva, da bodo v Sloveniji, predvidoma v občini Hoče-Slivnica, postavili ličarski obrat, ki bo na začetku zaposloval okrog 400 ljudi. Prihod avtomobilskega giganta sta potrdila slovenski premier Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Po koncu današnjega sestanka na občini Hoče Slivnica, ki je potekal med županom občine Hoče-Slivnica Markom Soršakom, ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, so vsi trije potrdili, da Magna prihaja v Slovenijo. „Pred nekaj urami me je klical predsednik uprave Magne Steyr in Magne Europe ter mi potrdil odlično novico, da se je Magna International dejansko odločila, da prav tu v Sloveniji postavi poseben ličarski obrat za vsaj 400 zaposlenih,“ je dejal Cerar.

Zaenkrat govorijo samo o ličarskem obratu. „To je prvi korak in če bomo prvi korak dobro izpeljali, pa že ta prinaša vsak 400 delovnih mest. Ostaja zelo realno upanje, da bomo projekt nadaljevali in širili sodelovanje s tem avtomobilskim gigantom,“ še pravi Cerar.

dav
Predsednik vlade RS Miro Cerar

Zadovoljstvo je izrazil tudi minister Počivalšek. Pojasnil je, da ima sama investicija tri faze, v vsaki fazi pa naj bi se število zaposlenih višalo, tako da bo ob zaključku projekta zaposlenih okrog 3000 ljudi. „Mi moramo skupaj z občino najprej zaključiti postopke sprejemanja občinskega prostorskega načrta, potem sledi faza pridobivanja gradbenega dovoljenja,“ je pojasnil Počivalšek. Investitor namreč želi do 1. julija letos pridobiti gradbeno dovoljenje, z investicijo naj bi pričeli konec poletja ali v začetku jeseni letos, medtem ko bi proizvodnjo zagnali že drugo leto. Vse tri faze naj bi bile zaključene do leta 2022.

burst
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je dejal, da ta odlična novica za občino pomeni delovna mesta, čeprav seveda ni rečeno, da bodo zaposlovali le iz tega območja, temveč tudi širše. Ob tem sicer še vedno potekajo pogajanja s kmeti.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Večina tistih, ki ne živijo od kmetijstva se je že strinjala, da bodo zemljišča prodali. Tisti, ki živijo od kmetijstva, pa so na zemljo seveda toliko bolj navezani, sploh zaradi preživetja. Bomo pa obravnavali vsak primer individualno,“ je dodal Soršak. Počivalšek je sicer ob tem še dejal, da upa, da se bodo z vsemi lastniki uspeli dogovoriti in da razlastitve ne bodo potrebne.

Dopolnjeno danes ob 17:15

Se je pa odzval tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki pravi, da je vesel novice, za katero je sicer izvedel iz medijev. “To je odlična novica za to regijo in je plod dolgotrajnega prizadevanja in dela lokalnih in državnih struktur, da je takšen mednarodni koncern, kot je Magna, za svoje nove poslovne podvige prepoznal naš del Slovenije,” je dodal Fištravec.  Ob tem je je še dodal, da se v Mariboru že gradi lakirnica, “ki je v lasti avstrijskega kapitala, in to je podjetje Palfinger. Hkrati menim, da je to tudi odlična novica za nove lastnike Mariborskega letališča, je še dodal. Tukaj pa sam vidi predvsem veliko možnosti za sinergije in možnosti skupnega sodelovanja.

A k temu dodaja, da je bilo prvotno govora o 3.000 delovnih mestih. “Sedaj je potrjenih 400 delovnih mest, vsako mesto je dobrodošlo.  Namreč eno delovno mesto ustvari tri dodatna delovna mesta v okolici,” pravi Fištravec. Ob tem pa dodaja, da je  prepričan, da je samo začetek, saj glede na dejstvo, da se ureja oziroma pridobiva prostora za 100 hektarjev, meni, da je to zgolj prvi korak. “Saj vendar smo delovni in marljivi delavci in verjamem, da se bo zato obrat v prihodnje tudi širil,” je dodal.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.