13:06, pet, 26. Apr

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Selnica ob Dravi





Danes, 18. Novembra je v vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Tako je bilo tudi v OŠ Selnica ob Dravi. Otroci so ob tej priložnosti zajtrkovali med, kruh, mleko, maslo in jabolka, ki so zrasla na selniških tleh. Ob tem so spoznavali tudi zdrav način prehranjevanja, ki je še kako pomembnem v današnjem tempu življenja.

Projekt je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, Javne svetovalne službe v čebelarstvu, ki že peto leto zapored organizira dobrodelno izobraževalno akcijo ”En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v slovenskih vrtcih”. Pozitivni sprejem in dobre izkušnje so dale zamisel za vseslovensko akcijo in za vključitev tudi drugih pridelovalcev slovenske hrane. Pobudo za ta projekt so sprejela tri ministrstva – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje – in organizacije kmetov, čebelarjev in živilske industrije – Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij – ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja RS, Kmetijske svetovalne službe Slovenije ter Zavoda RS za šolstvo.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati naše najmlajše in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Kajti mnogo je bolezni, ki se jih z zdravim življenjskim slogom da nekoliko umiliti oz. mnoge izmed njih preprečiti.

Eden izmed pregovorov pravi: ”PO JUTRU SE DAN POZNA”. Na OŠ Selnica ob Dravi so poskušali otrokom predstaviti, kako je v današnjem času pomemben zajtrk in uživanje hrane, predvsem, sadja in zelenjave, ki je pridelana na naših domačih tleh, kot je poudaril tudi predsednik državnega zbora Ljubo Germič, ki skupaj z županom Jurijem Lep in nekaj člani iz čebelarskega društva pozajtrkoval in namenil nekaj poučnih besed.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.