13:51, pet, 26. Apr

Šeste mariborske Mlade rime





Vabljeni na Šeste mariborske Mlade rime z gostjo Anjo Golob in posebnim gostom, luksemburškim literatom Jeanom Backom v sredo, 21. maj, ob 19. uri v Dvorani Gustaf Pekarna v Mariboru.

Mariborske Mlade rime smo pričeli prirejati ob koncu lanskega leta, doslej se je zvrstilo 5 sproščenih literarnih dogodkov. Prireditev, na kateri se javnosti predstavljajo mladi, neuveljavljeni avtorji, ki se jim na odru vsakokrat pridruži tudi kakšno uveljavljeno literarno ime, ima sicer domicil v Ljubljani na Metelkovi.
V sredo, 21. maja bodo v dvorani Gustaf v Pekarni nastopili mladi literati Aljoša Šorgo, Ana Svetel, Laura Repovš in Andraž Žvab, za katerega bo to prvi javni nastop na področju literature. K mariborskim Mladim rimam se je priglasil tudi pesnik in likovni umetnik Zdravko Koki Kokanović, tokratna gostja po izboru selektorjev mariborskih Mladih rim Dejana Kobana, Veronike Dintinjana in Nine Ditmajer pa bo pesnica Anja Golob, ki je pred kratkim izdala svojo drugo pesniško zbirko z naslovom Vesa v zgibi (Mladinska knjiga, 2013), njen prvenec V roki je izšel leta 2010 (Litera). Anja Golob (1976) je študirala na ljubljanski Filozofski fakulteti filozofijo in primerjalno književnost. Ukvarjala se je s pisanjem gledališke kritike, deluje kot dramaturginja in publicistka, prevaja ter je pred kratkim s skupino somišljenic ustanovila drobno založbo VigeVageKnjige, kjer se udejstvuje v več svojstvih. Poezijo revialno objavlja doma (Literatura, Apokalipsa) in v tujini (Edit, Jahrbuch der Lyrik, Wespennest). Živi med Ljubljano, Brusljem in Londonom.

Zajeta slika

Posebni gost šestih mariborskih Mladih rim pa bo luksemburški literat Jean Back, prejemnik nagrade Evropske unije za književnost, ki je v Sloveniji na povabilo Mednarodnega literarnega festivala Vilenica. V središču letošnje Vilenice bo namreč luksemburška književnost, te dni pa bo pri društvu slovenskih pisateljev izšla tudi Antologije sodobne luksemburške književnosti z naslovom Hällewull, ki sta jo uredila Guy Helminger in Vesna Kondrič Horvat. Z avtorjem se bo pogovarjala Urška P. Černe.

Majske Mlade rime v Mariboru spadajo tudi pod okrilje festivala Mladi Maribor, tokratne Rime pa potekajo v sodelovanju MKC Črke (MKC Maribor), revije Liter jezika, radia Marš, Dvorane Gustaf (AGD Gustaf), KUD-a Kentaver ter Festivala Vilenica (Društvo slovenskih pisateljev).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.