S peticijo bi odpravili interventni zakon o odstrelu medveda in volka

Društvo za dobrobit živali Anima je danes okoljskemu ministru Simonu Zajcu predalo okoli 13.500 podpisov ljudi, ki so proti odstrelu medvedov in volkov. Vladi predlagajo moratorij na interventni zakon in pozivajo k dialogu za iskanje dolgoročne nenasilne rešitve.

Odstrela nismo preprečili,” je bila po sestanku v Ljubljani razočarana Andreja Galinec z Raven na Koroškem, pobudnica peticije. “Dobili smo odgovor, da se zakona ne bo ustavilo,” je dodala Nevenka Lukić Rojšek iz društva Anima, ki je Galinčevi pomagalo zbirati podpise. V izjavi, ki so jo predali ministru, so vladi predlagali, da takoj razglasi moratorij na interventni zakon, ministrstvo pa pozvali, naj oblikuje delovno skupino, ki bo analizirala stanje in brez političnih pritiskov poiskala naravi prijazne rešitve. “Zavzemamo se za konstruktiven dialog vseh prizadetih in dolgoročne nenasilne ukrepe za sobivanje človeka z medvedom in volkom,” je dejala Lukić Rojškova. Ministrstvo po sestanku ni dajalo izjav.

“Odstrel ni rešitev”

Odstrel ni rešitev, poudarjajo podpisniki peticije, ampak je “problem sam po sebi in utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave“.

Vir: YouTube

Vir: YouTube

Ugotavljajo, da Slovenija tudi na področju sobivanja človeka z medvedom in volkom brezbrižno čaka na intervencijo in morda kazen Evropske komisije zaradi kršenja evropske direktive o habitatih, “namesto da bi ob svoji izjemni biotski raznovrstnosti prevzela vodilno vlogo v Evropi pri iskanju pravih rešitev za ohranitev narave, od katere je odvisna tudi ohranitev človeške vrste“.

Pokol je najlažja rešitev, ni pa upravičena

Razumemo, da so rejci v težavnem položaju, hudo nam je za njihove živali, a obenem verjamemo, da dokler rejci zavračajo zaščitne ukrepe, ki jih omogoča država, njihovo pozivanje k pokolu medvedov in volkov samo zato, ker je to najlažje, nikakor ni upravičeno,” so navedli v izjavi.

Kot so še dodali, je v Sloveniji 22.000 oboroženih ljudi, ki štejejo za lovce, med temi pa so nedvomno takšni, ki svojo nalogo varuhov gozdov jemljejo resno. “So pa tudi številni, ki iz lova delajo dober posel in kruto zabavo na škodo divjadi,” razmišljajo podpisniki peticije.

Gozd s svojimi prebivalci ni izključno domena lovcev. Gozd je naše izjemno, zdravilno skupno dobro, za katero si vsi državljani delimo skrb in odgovornost,” so poudarili.

VIR: STA

Oddaj komentar

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV