03:15, sob, 27. Apr

Ravnatelj Ladislav Pepelnik ni ravnal v skladu s pravili





Inšpektorat za šolstvo in šport je takoj za tem, ko smo poročali o privezovanju otrok in kričanju nanje v skupini najmlajših v vrtcu Ruše, opravil v tem vrtcu inšpekcijski nadzor. Kot poroča Večer, je inšpektorat posredoval članom sveta zavoda trenutne ugotovitve, ki kažejo na slabo vodenje postopka ravnatelja Ladislava Pepelnika in njegovo odobravanje privezovanja otrok v vrtcu.

Pepelnik odobraval privezovanje otrok, inšpektorat in ministrstvo odločno zavračata takšno vzgojo

Med tem, ko je še v prejšnjem tednu ravnatelj Ladislav Pepelnik brez zadržkov pred kamero razlagal, kako otroke v vrtcu vežejo, je inšpekcijski nadzor, ki sicer še teče, pokazal, da vezanja otrok v kurikulumu ministrstva za šolstvo ni in se ga ne sme v vrtcih izvajati pod nobenim pogojem. Prav tako se je do vezanja otrok in kričanja nad njimi odzvalo Ministrstvo RS za šolstvo in šport, ki je to dejanje označilo kot nedopustno in v neskladju s kurikulumom. Tako je Pepelnik ravnanja na šoli opravičeval, čeprav se je ministrstvo do dogodka in dogajanja na šoli jasno opredelilo. Prav tako kot ravnatelj ne čuti nobene odgovornosti. Odgovoril nam je namreč,  da je za prepoved vezanja otrok izvedel iz medijev, da je vezanje bilo izvedeno v skladu z dogovorom med vzgojiteljico in starši. Prav tako ni znal pojasniti, v skladu s katerimi standardi opreme v šolskih zavodih je ruta primeren pripomoček za zavezovanje otrok. Je pa bil jasen, da bo v primeru javne objave posnetka drenja vzgojiteljice na otroka tistega, ki je snemal, prijavil policiji.

Ministrstvo označilo privezovanje na te stolčke kot nedopustno.
Ministrstvo označilo privezovanje na te stolčke kot nedopustno.

Inšpektorat naslovil ugotovitve Svetu zavoda OŠ Janka Glazerja

Svet zavoda OŠ Janka Glazerja se je v ponedeljek,  27. 1. 2020, na sestanku oziroma izredni seji seznanil z zadevo in nato soglašal z ukrepi, ki jih je do tedaj izvedlo vodstvo šole in potrdil to z 8 glasovi ZA in enim PROTI. Kot kaže, je uspelo Pepelniku večino sveta zavoda prepričati, da je ravnal v skladu s pravili in z zakonodajo. A kot kažejo prvi izsledki inšpekcijskega nadzora, vezanje otrok ni v nobenem primeru dovoljeno. Prav tako pa ravnatelj vzgojiteljice ni prijavil policiji, kot to veleva zakon, ampak se je policija oglasila na šoli na podlagi medijske objave našega medija. Na tem mestu naj poudarimo, da je bilo pismo poslano na naš medij in šolo že v torek, 14. 1. 2020, z objavo pa smo počakali do srede, 22. 1. 2020, ko nam je ravnatelj Ladislav Pepelnik tudi pojasnil svoje ukrepe in mišljenje glede vezanja in kričanja. Inšpektorat še ugotavlja, da ravnatelj sploh ni ukrepal zoper pomočnico vzgojiteljice, ki je privezovanje in drenje spremljala, namesto da bi ga prijavila ustreznim organom. Ali bo Svet zavoda OŠ Janka Glazerja sledil izsledkom in usmeritvam inšpekcijskega nadzora oziroma bo uspelo Pepelniku ponovno člane sveta zavoda prepričati v svoj prav, bomo videli po današnji seji sveta zavoda.  Upamo pa, da bo tokrat predsednik Sveta zavoda Boštjan Ravnjak pripravljen odgovoriti na vprašanja, saj se na vprašanja našega medija po prejšnji seji oziroma sestanku ni odzval.

Vrtec Ruše (11)

Predsednik Sveta zavoda Boštjan Ravnjak na prejšnji seji – sestanku  ni upošteval Poslovnika Sveta zavoda OŠ Janka Glazerja

V primeru vezanja in drenja na otroka pa očitno v nasprotjih z lastnimi pravili deluje tudi predsednik Sveta zavoda OŠ Janka Glazerja. Kot smo že zapisali, je zadevo že enkrat obravnaval Svet zavoda OŠ Janka Glazerja Ruše, vendar je bil sklic srečanja članov sveta v nasprotju s pravilnikom. Tako predsednik Boštjan Ravnjak za 27. 1. 2020 ni sklical izredne seje, ampak je poslal članom sveta zavoda vabilo na sestanek, brez dnevnega reda in brez predlagane odločitve, ki naj bi jo svet sprejel, kot veleva poslovnik. Vezano na to smo vprašanja poslali predsedniku sveta zavoda Ravnjaku, a na ta ni odgovoril. Smo pa za mnenje v tej zadevi povprašali tudi na Inšpektorat RS za šolstvo in šport, kjer so nam potrdili, da vabilo na sestanek ni v skladu z 22. členom poslovnika sveta šole OŠ Janka Glazerja in opozorili, da  “potrebno pa je poudariti, da je svet šole dolžan upoštevati tudi lastna pravila, ki si jih je sam določil”.

Vrtec Ruše (10)

Občina Ruše brez komentarja

Med tem smo posredovali tudi vprašanja na Občino Ruše, ki je ustanoviteljica OŠ Janka Glazerja Ruše, kjer pa se za vprašanja, ki smo jim jih poslali, ne počutijo odgovorne in so zapisali: “Občina Ruše ni pristojni organ za presojo standardov in normativov za izvajanje vzgojno izobraževalnega programa, zato se do vaših vprašanj ne moremo opredeliti in ne nameravamo podati izjave pred kamero”. Tako se ne počutijo odgovorne, da bi podali svoje mnenje, ali je vrtec Ruše kakovosten, glede na dogajanje, niti ni njihovega odgovora, kdo nosi odgovornost, da se tovrstne stvari sploh zgodijo. So pa na občini zapisali:  “Primer obravnavajo pristojne inštitucije katerih končnim ugotovitvam in usmeritvam bo Občina Ruše, kot ustanovitelj zavoda Vrtec Ruše sledila.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.