14:51, pet, 26. Apr

Ptujski mestni svetniki potrdili rebalans proračuna





Ptujski mestni svetniki so na današnji prvi redni seji v živo po izbruhu epidemije potrdili rebalans proračuna, ki je namenjen prav prilagoditvi nekaterih nepredvidenih stroškov zaradi pojava covida-19. Proračun je višji za dodatnih 600.000 evrov in znaša 36,3 milijona evrov. So se pa na občini odločili za milijon evrov znižati zadolževanje.

Vir: FB PeTV

Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, so se za znižanje možnosti zadolževanja na 4,5 milijona evrov odločili po potrditvi višje povprečnine.

Rebalans so sicer pripravili predvsem zaradi protikoronskih ukrepov, preko katerih so med drugim zagotovili 50.000 evrov neposrednega denarja za pomoč malemu gospodarstvu in odpisali del prihodkov, na katere so računali iz naslova najemnin lokalov in teras, pa tudi iz naslova turistične takse in komunalnega prispevka.

Do povišanja proračuna je prišlo tudi zaradi dodatnih stroškov za otroško varstvo, kjer so zaradi zaprtja vrtcev morali nadomestiti del plačila za starše, še nekaj dodatnega denarja pa so morali zagotoviti zaradi višjih stroškov pri urejanju mestne tržnice.

Po besedah Gajškove je pred koncem leta pričakovati še en rebalans, kjer bodo morali popraviti še kakšno postavko, pri čemer upa, da bi jih morali čim manj na račun investicij. Trenutno zaključujejo obnovo Osnovne šole Mladika, obnove ceste prav tako tečejo po zastavljenem načrtu, enako velja za pripravo načrtov obnove objekta Stare steklarske delavnice in arheološkega razstavišča na območju Žitnice.

Na odhodkovni strani so delno oklestili razpise na področju športa in kulture, saj ti nekaterih svojih dejavnosti zaradi epidemije niso mogli opravljati.

“Temu primerno smo ocenili, za koliko lahko znesek znižamo, a jih kljub temu ne spravimo v težave. Odpisali smo jim tudi vse najemnine, smo pa na ta način tokrat pomagali s strani športa in kulture gospodarstvu, potem ko je sicer običajno ravno obratno,” je dejala Gajškova.

Po besedah svetnika Liste za Ptuj Milana Klemenca, ki pripada podpornikom prejšnje mestne garniture župana Mirana Senčarja, je dobro, da je občina zmanjšala zadolževanje, a ga skrbijo pogodbe, ki so z določenimi izvajalci programov podpisane daleč vnaprej. Pri infrastrukturnih projektih tega ni, zato se boji, da bi prav za te ob koncu leta zmanjkalo sredstev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.