22:25, pet, 26. Apr

Ptujska županja sprejela Stojana Kerblerja, dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo





Priznanega fotografa Stojana Kerblerja, častnega občana Mestne občine Ptuj in letošnjega dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo, je na slovesnosti v ptujski mestni hiši sprejela Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj.

Mojster fotografije Stojan Kerbler velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov in hkrati spada med najvidnejše fotografske osebnosti bivše Jugoslavije. Velja za mojstra klasične, črno-bele, analogne fotografije, prislužil pa si je tudi naziv najboljši razstavljavec v Sloveniji in najboljši razstavljavec v Jugoslaviji, saj je prejel številne nagrade na razstavah po vsem svetu. Največ pa mu pomeni prav prejem Prešernove nagrade za življenjsko delo, saj je nagrada za ves njegov trud, hkrati pa, kot je sam rekel, tudi priznanje za fotografsko umetnost. Poudaril pa je, da pri njegovih motivih ne gre za motive revščine, ampak za motive življenja takšnega, kot je v predelih, ki so bili v ospredju njegovega dela, tudi Haloze.

Velik pomen umetnika in njegovega dela je pred leti odkrila ptujska občina, ko so mu podelili naziv častnega občana, zdaj pa ga je županja Nuška Gajšek sprejela še kot dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo.

Veličina Kerblerjevega dela pa se vidi tudi v tem, da je pred fotografiranjem se vedno tudi družil s portretiranci in ob sproščenem vzdušju znal tako iz njih kot iz sebe iztisniti najboljše. Kot je sam dejal, je med njimi vedno vladalo spoštovanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.