03:18, pet, 26. Apr

Ptuj za nekaj dni v čase starega Rima





Ptuj se je včeraj vrnil v čase rimske Poetovie. Vse do nedelje bo gostil 12. Rimske igre. Več kot 800 kostumiranih udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Letošnje dogajanje sovpada tudi s 1950-letnico prve pisne omembe najstarejšega slovenskega mesta v antičnem literarnem viru.

otvoritev rimske igre 2019 (4)

Z Rimskimi igrami, ki jih pripravlja domače društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX, obujajo spomine na čase pred 2000 leti, ko je bil Ptuj oziroma Poetovio mogočno mesto. Najprej je bil ključna vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto z več kot 40.000 prebivalci.

Letošnje 12. igre bodo zaznamovale vojaški zbor v Poetoviu pred 1950 leti in prvi zapis o mestu v antičnih pisnih virih. Dogajanje se je tradicionalno začelo z odprtjem rimskega kampa na Štukih, kjer so postavili velik tabor. Letošnja novost je rimska hiša Domus, zgrajena iz lesa, v kateri so uredili manjši rimski muzej.

Danes bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11. uri začela povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred mestno hišo in Orfejevim spomenikom. Nadaljevali bodo na Panorami z dirko kvadrig oz. rimskih bojnih vozov s konji. Popoldne se bo dogajanje preselilo nazaj v rimski tabor, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jed

i in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

V nedeljo, zadnji dan iger, bo dogajanje namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam, sicer pa so tudi letos pripravili tridnevni otroški rimski tabor, kjer se lahko otroci zabavajo kot pravi mali Rimljani.

Po besedah predsednika društva Poetovio LXIX Andreja Klasinca se je prireditev po 12 letih dobro prijela in tudi zato jim ni težko vsako leto k njim privabiti podobne skupine iz vse Evrope. Tudi letos prihajajo skupine iz šestih držav, s katerimi sodelujejo že vrsto let.

Rimske igre sodijo v vrsto dogodkov, s katerim na Ptuju letos zaznamujejo 1950 let prve pisne omembe mesta. V prazničnem letu želijo javnosti približati za mesto izjemno pomemben dogodek iz leta 69, ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so za cesarja potrdili Vespazijana. Dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjena v literaturi.

“Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je eden od najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, saj je z izvolitvijo Vespazijana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija,” izpostavljajo v društvu Poetovio LXIX.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.