12:12, pet, 26. Apr

­­Prva Downhilka navdušila tekmovalce in pričarala edinstveno smučarsko izkušnjo na Pohorju





Nočni smučarski spektakel Downhilka 2020 je v svoji prvi izvedbi krepko presegel pričakovanja organizatorjev in 33 tekmovalkam ter tekmovalcem ponudil nepozabno smučarsko doživetje. Tekma je navdušila z izjemno izenačenostjo tako pri moških kot ženskah, veliko število odpeljanih krogov pa je pripomoglo tudi k velikemu znesku sredstev, namenjenih v dobrodelne namene.

Organizatorji Downhilke 2020 so pri izvedbi tekme preskočili vse ovire in v Sloveniji smo bili priča vzdržljivostnemu testu za smučarje, ki so ga ti sprejeli in opravili z odliko. Nepopustljivost, hitrost, vzdržljivost in na tekmovalnost so pridevniki, s katerimi lahko opišemo nastop na tekmovalcev na Downhilki. Večina njih si v osmih urah nočne smuka niti enkrat ni privoščila oddiha. Organizatorji so predvideli, da bodo najboljši v osmih urah presmučali 48 krogov, najboljši trije v moški konkurenci so jih presmučali kar 52, prvi dve v ženski konkurenci 51, naslednje tri kar 50. To obenem pomeni, da je o zmagovalci odločal čas, preživet na progi, pri čemer se odšteje čas vožnje s sedežnico.

Končno zmago v moški konkurenci je slavil Klemen Cizelj. “Downhilka me je navdušila! Velik izziv, ki pa je lažje izvedljiv ob tako izvrstni organizaciji. Tekmovalcem ni manjkalo ničesar. Že se veselim prihodnjega leta, vem pa, da moram do takrat dobro trenirati, če želim obdržati zmago,” je dejal po tekmi. Drugo mesto je osvojil Matej Pistor, ki je obenem postal tudi najboljši Mariborčan, tretje mesto pa je osvojil Matic Beber.

V ženski kategoriji je slavila Tina Šmon, za le 57 sekund časa na progi v somih urah je zaostala Nina Starašinič. Tretje mesto je osvojila Nina Dovečar. “Izjemno, tako z organizacijskega vidika, kljub vsem težavam, kot tudi iz tekmovalnega vidika in dobrodelnega, saj so nas tekmovalci tako rekoč šokirali s svojo vzdržljivostjo in smučanjem vseh 8 ur Downhilke. Verjamem, da je pred tekmovanjem svetla prihodnost in da bomo že prihodnje leto stopili še stopniško višje,”  je tekmo povzela ambasadorka Ilka Štuhec.

Downhilko podprli številni znani

Vabilu ambasadorke tekme Ilke Štuhec na preizkus proge in dobrodelno uro smučanja so se odzvali znani obrazi iz sveta smučanja in ekstremnih podvigov. Miran Stanovnik, Andrej Šporn, Jernej Damjan in Ana Drev ter mariborska ekstremna športnica Beba Ščap so skupaj z ostalimi povabljenci preizkusili strmino na Areškem Pohorju in izkazali podporo organizatorjem. Vsak odpeljan krog je v sklad za dobrodelni namen prinesel 10 evrov.

V dobrodelni namen kar 2.319,00 evrov

V dobrodelni sklad je doprinesel tudi vsak odpeljan krog tekmovalcev. Glede na njihovo izjemno požrtvovalnost in tekmovanje tako rekoč brez prestanka vseh 8 ur tekme, je temu primerno višji tudi zbrani znesek, ki je ob koncu dosegel 2.319,00 evrov. Polovica je namenjena Fundaciji za pomoč mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij, ki deluje pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije, polovica pa za lokalni projekt Sokijev 24-urni bobnarski maraton za dobrodelni namen.

“Navdušeni smo. Letošnja nočna tekma nam daje zagon za naprej. Se vidimo na Downhilki 2021,” pa kratko in jedrnato projekt povzema vodja organizacije Dora Skorobrijin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.