Predsedniške volitve 2017 bodo 22. oktobra

Prvi krog volitev predsednika republike bo 22. oktobra, je odločil predsednik Državnega zbora Milan Brglez. S podpisom akta je za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, določil 21. avgust.

Ob tej priložnosti je Brglez ponovil, da ne namerava kandidirati. Je pa ocenil, da Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost. Izteka se mandat aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju, ki je svoj prvi mandat nastopil 23. decembra 2012 in je že napovedal kandidaturo za nov mandat. Vstop v “volilno tekmo” je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, med tem ko so v drugih parlamentarnih strankah glede kandidatur še skrivnostni. Je pa svojo kandidaturo potrdil Zmago Jelinčič Plemeniti, prvak trenutno zunajparlamentarne SNS. Kot prvi Pahorjev izzivalec se omenja Milan Jazbec (diplomat in veleposlanik), prav tako kot resnega konkurenta med kandidati označujejo Marjana Šareca (aktualnega župana Občine Kamnik). Sicer pa je boj za predsedniško funkcijo letos napovedalo že precej znanih in manj znanih obrazov, med njimi se pojavljajo:
Žiga Papež – Papster (komedijant), Damjan Murko (pevec), Dominik Kozarič (pevec), Andrej Rozman – Roza (pesnik in igralec), Jožef Jarh, Milan Robič, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Aleš I Cepič, Dušanka Janša in Martina Valenčič. Za vložitev kandidature je potrebnih 10 podpisov poslancev ali 5000 podpisov volivcev ali podpora stranke s podpisi treh poslancev oziroma 3000 volivcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV