05:03, sob, 27. Apr

“Predlagaj in pomagaj!”





Podjetje Energetika Maribor skupaj z županom Mestne občine Maribor in ambasadorjem akcije Andrejem Fištravcem pričenja s projektom Predlagaj in pomagaj. Namen kampanje je predvsem dijake in študente ozavestiti o problematiki njihovih sovrstnikov, ki zaradi različnih okoliščin ne morejo živeti s starši v matičnih družinah, ampak dom zanje predstavljajo stanovanjske skupine Mladinskega doma Maribor.

Cilj Mladinskega doma Maribor (MDM) je ponovna uspešna vključitev otrok in mladostnikov v starosti od 8. do 18. let in več v običajno življenjsko sredino. Le-ti zaradi čustvenih in vedenjskih težav ali drugih okoliščin ne morejo živeti s starši v matičnih družinah. Za zdravo odraščanje in osebnostni razvoj MDM za določen čas zanje predstavlja nadomestilo za dom in družino. Pod okrilje MDM spadata tudi dve mladinski stanovanji. Slednji predstavljata sestavni in neločljivi del pomoči mladim, ki se po končanem bivanju v stanovanjski skupini nimajo možnosti vrniti v matično družino.

Ker je ustanoviteljica MDM država, je prav slednja njegov financer, zaradi česar se v teh gospodarsko zahtevnih časih s pomanjkanjem sredstev srečuje tudi MDM. Mesečni obratovalni stroški za normalno funkcioniranje in izpolnjevanje njegovega poslanstva so namreč bistveno višji od prejetih sredstev, kar najbolj občutijo prav varovanci stanovanjskih skupin. Po besedah Nevenke Stavbar, predsednice sveta Mladinskega doma Maribor, bi za nemoteno poslovanje zavoda potrebovali višja sredstva za materialne stroške in dodatna sredstva tako za financiranje osnovne oskrbe, kot tudi za morebitne »priboljške«, na primer krajše izlete ali počitnice ter vključevanje v različne interesno-športne aktivnosti izven mladinskega doma, ki jih veliko njihovih sovrstnikov v »običajnih« družinah jemlje za samoumevne.

V podjetju Energetika Maribor so zaznali stisko MDM, zato so združili moči z županom MOM in ambasadorjem akcije Andrejem Fištravcem ter jim z akcijo Predlagaj in pomagaj priskočili na pomoč. Ker gre za mladinsko problematiko, so k partnerskemu sodelovanju povabili tudi Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM) in Dijaško skupnost Maribor (DSM), s pomočjo katerih bodo dijake in študente pozivali k podajanju predlogov za izboljšanje kakovosti življenja otrok in mladostnikov v MDM.

Direktor Energetike Maribor Alan Perc je ob tej priložnosti povedal: »Z zagotavljanjem toplotne oskrbe številnih objektov menimo, da smo sestavni del mesta Maribor in kot takšni želimo v korist mesta delovati tudi na drugih področjih, ne le energetskem. Tako bomo v okviru dobrodelne solidarnostne akcije Predlagaj in pomagaj stanovanjski enoti MDM, vključeni v naše omrežje, zagotovili ogrevanje za kurilno sezono 2013/2014, hkrati pa aktivno sodelovali pri zbiranju predlogov in realizaciji izbrane ideje.«

Akciji se je kot njen ambasador pridružil tudi župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec: »Težko si je predstavljati življenje mladostnika brez staršev. V Mladinskem domu Maribor se s tovrstno problematiko srečujejo vsak dan. Menim, da takšen družbeno odgovoren projekt spodbuja pozitivno vzdušje v mestu in poudarja pomen solidarnosti, ki je v teh časih še toliko pomembnejša. Ker je v slogi moč, verjamem, da bomo skupaj premaknili meje.«

Ker gre za splošno problematiko, lahko s svojim predlogom, oddanim na spletni strani www.predlagajinpomagaj.si, tvorno pripomore prav vsak. Akcija zbiranja predlogov bo potekala do 20. decembra 2013.

dijaški dom1

Več o tem pa si lahko ogledate v ponedeljek, 11.11.2013, ob 18.30, v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.