00:51, sob, 27. Apr

Poostrene aktivnosti policije nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo





Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Če se nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola večina ljudi vendarle zaveda, je nekaj povsem drugega, ko beseda nanese na telefoniranje med vožnjo. Gre za razvado, ki se je med vozniki tako množično razširila, da so celo policisti nemočni. Kot je dokazala raziskava v Angliji, pa je med obema kršitvama povezava – če namreč voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola (Burns et al., 2002).

Policisti na območju Policijske uprave Maribor bodo zato v času od 13.1.2014 do vključno 26.1.2014 izvajali poostrene aktivnosti nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Cilji poostrenih aktivnosti so predvsem:
– ponovno opozoriti na pomen nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo;
– zmanjšati število nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo;
– povečati stopnjo pričakovanja, da bodo vozniki, ki med vožnjo nepravilno uporabljajo mobilne telefone, ustrezno sankcionirani.

Slovenska zakonodaja v 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/2010 z dne 30.12.2010) opredeljuje prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spada tudi voznikova uporaba telefona. V 3. odstavku 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je vozniku izrecno dovoljeno telefoniranje med vožnjo a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Za voznike, ki se ravnajo v nasprotju z zakonsko določbo, je predpisana globa 120 €.

Kljub temu pa v policiji svetujejo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost! V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.