12:35, pet, 26. Apr

»POČASNEJE JE VARNEJE«





Hitrost je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov prometnih nesreč tako na slovenskih kot evropskih cestah, saj je neprilagojena hitrost oziroma prehitra vožnja vzrok tretjini prometnih nesreč s smrtnim izidom. Predvsem je problematika hitrosti izrazita znotraj naselij, kjer so pogosto prisotni ranljivejši udeležencui v prometu, otroci in starejši, pešci in kolesarji.

hitrost počasneje

Kljub trendu umirjanja hitrosti in zmanjševanju števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v preteklih letih, število umrlih v prometnih nesrečah do katerih pride zaradi hitrosti še vedno ostaja previsoko. Posledice prometnih nesreč, tako iz vidika posameznika kakor tudi družbe kot celote, predstavljajo nacionalni problem. Zavedati se moramo, da lahko samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti, saj bi z znižanjem za samo 1 km/h znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 %. Na slovenskih cestah je leta 2014 zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti umrlo 34 oseb (14 % manj ljudi kot leto prej oz. 31 % vseh umrlih), ter bilo 271 oseb hudo poškodovanih, kar je za 10 % več kot leto prej.

Povprečne hitrosti je možno zmanjšati le z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti. Z akcijo želijo osveščati in informirati ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo z odgovornim ravnanjem v prometu.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa so pripravili aktivnosti in predstavitev, ki jo bodo preko šol voženj in izpitnih centrov predstavili predvsem mladim voznikom, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje in Zavodom za šolstvo bodo z dopisom obveščene tudi srednje šole, da predstavijo problematiko svojim dijakom, izvajali bodo preventivne in medijske aktivnosti na nacionalni in lokalni ravni v sodelovanju z občinskimi SPV ter preventivne dogodke. V okviru akcije se bodo izvajali tudi poostreni nadzori hitrosti s strani Policije in občinskih redarstev, posebna pozornost bo namenjena merjenju hitrosti v naseljih (kjer se zgodi 46% nesreč zaradi hitrosti).

Ker so višje hitrosti značilne predvsem za obdobje lepega vremena, pomladi in poleti, hkrati pa je tudi promet gostejši, saj je poleg voznikov osebnih in tovornih vozil na cestah tudi veliko pešcev, kolesarjev, voznikov motornih koles in koles z motorjem in kmetijske mehanizacije, kar dodatno negativno vpliva prometno varnost.

Voznike želijo spodbuditi, da:
– upoštevajo omejitve hitrosti in prilagodijo hitrost svojemu vozniškemu znanju ter razmeram na cesti;
– da so znotraj naselja posebej pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje;
– da zmanjšajo hitrost pred prehodi za pešce ter v bližini igrišč, šol vrtcev, domov za starejše;
– da pri zavijanjih in premikih vozila dodatno preverijo, ali se jim približuje motorist;
– da ohranjajo ustrezno varnostno razdaljo;
– če zamujajo, raje sporočijo, da bodo pozni, kot da vozijo hitreje.

Več informacij lahko dobite na www.avp-rs.si ali preko info.avp@avp-rs.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.