06:53, sob, 27. Apr

Otroški umetniški mini tabor: Ustvarjajmo gledališče po svoje





Spoštovane in spoštovani, vaše otroke, vnukinje in vnuke, nečake in nečakinje prisrčno vabiva na Otroški umetniški mini tabor: Ustvarjajmo gledališče po svoje.
Kje: Izobraževalno – zdravilni center Gaberje pri Lendavi, kdaj: od nedelje, 22. julija, do petka, 27. julija 2012, starost otrok: od 2. do 5. razreda osnovne šole.

Mentorici tabora sva mamici Romana Ercegović in Tadeja Toplak, ki sva se povezali v ljubezni do ustvarjanja za otroke. Letošnje poletje bova pripravili počitnikovanje za mlade umetnike, v katerem bodo otroci doživeli izkušnjo gledališke ustvarjalnosti. Tabor je namenjen tudi razigranemu preživljanju prostega časa v naravi, stran od mestnih ulic, televizije in računalnikov, sredi prelepe prekmurske pokrajine. Pomemben del naših skupnih počitnic bo predstavljala tudi gibalna aktivnost – zabavna in igriva joga za otroke.

Mag. Romana Ercegović, diplomantka dramaturgije AGRFT, je uveljavljena ustvarjalka na področju otroškega gledališča. Njeni dramski teksti so v rednem programu slovenskih gledališčih in Radia Slovenija (Pingvin Cofek, SNG Nova Gorica; dramatizacija Mačka Murija, SLG Celje; Marušinih pet minut, Radio Slovenija; Travnik čarobne lepote, idr.), deluje pa tudi kot režiserka, mentorica, animatorka lutk, avtorica gledaliških songov… Avtorska predstava Travnik čarobne lepote je z več kot 50 ponovitvami po vsej Sloveniji postala priljubljena tako med otroki kot tudi odraslimi. Pohvalila jo je tako strokovna kritika kot mnogi gledalci: ”Vaša predstava me je ganila. Najlepši stavek pa je bil: ”Plešeš lahko tudi, če nimaš nog.” Duša pleše, bitje pleše življenje, zunanja oblika ni pomembna. Sporočilo za otroke in odrasle, da se zavemo svoje veličine, lepote bivanja …”

Tadeja Toplak: »Sem dolgoletna ustvarjalka na različnih izraznih področjih in tako sem snovala tudi programe za naše najmlajše kot vodja društva prijateljev mladine Mavrica na Vrhniki. Kot učiteljica joge za otroke in družino po sistemu Rainbow Kids Yoga sem tudi opazovalka učinkov, ki jo ima ta vrsta gibanja na otroke. Je ustvarjalna, zabavna izkušnja, prepletena z gledališkimi elementi, obarvana s kostumi – vsekakor drugačna joga, kot jo poznamo. Moji sedaj 7 in 9 letni hčerki mi potrjujeta, koliko radosti jima nudi, ko se lahko umetniško izražata tudi na takšen rekreativni način in uporabljata elemente starodavne joge skozi igro. Opominjata me, kako dragocena je tovrstna naložba v zdravje duše in telesa odraščajočega otroka. Vedno me navdušuje otroška domišljija in z ljubeznijo jo pomagam tkati. Tabor bo za vašega otroka zagotovo kreativna, navdihujoča, gibljiva in igriva izkušnja.«

VEČ O TABORU

Romana: »Tako kot moje dosedanje ustvarjanje za otroke, bo tudi ta tabor potekal v duhu prebujanja otrokovega lastnega individualnega ustvarjalnega izraza in zaupanja vase. Vsak od nas ima v sebi skrite potenciale in posebnosti, v katerih se razlikuje od drugih in hkrati vsak tak kamenček svoje barve tvori skupaj z drugimi čudovit mozaik; vsak otrok je drugačen v načinu izražanja sebe, vsak svojo dragocenost in notranjo lepoto izraža na svoj način.

Velikokrat se zgodi, da ta otrokova posebnost, občutljivost, subtilnost, v okviru vsakdanjega šolskega dela nima možnosti priti do izraza. V tem taboru se bova mentorici potrudili ustvariti vzdušje medsebojnega zaupanja, sproščenosti, sprejetosti in spoštovanja, v katerem se bo otrok lahko izrazil tak, kot je, se preizkusil v novih, neznanih vlogah in situacijah. Vsak otrok bo deležen individualnega pristopa in pozornosti. Pri tem se bova izognili ambicioznim pričakovanjem in medsebojnem primerjanju.
V petih dneh bomo soustvarjali krajšo gledališko predstavo, ki bo vsebovala elemente govora, petja in gibanja. Vsak otrok bo sodeloval na svoj način. Tisti otroci, ki jim je nastopanje eden izmed težjih izzivov, bodo imeli možnost postopnega sprejemanja nove izkušnje v spodbudnem in ljubečem okolju.«


DODATNE AKTIVNOSTI:
• družabne igre v naravi
• zabava v kostumih
• krajši pohod k bližnjemu jezeru (piknik)
• večerno branje in pripovedovanje zgodbic


NAMESTITEV: v dvo ali troposteljnih sobah izjemno lepo urejenega centra s telovadnico, jedilnico, družabnimi prostori in velikim travnikom… Poskrbeli bomo za zdravo in okusno prehrano (trije glavni obroki in dve malici na dan).

Cena tabora: 290 evrov na otroka (akontacija ob prijavi v vrednosti 90 evrov zagotovi rezervacijo mesta, ostalo plačate do pričetka tabora). Za drugega otroka iz iste družine starši lahko uveljavijo 15% popust. Ker bomo ustvarjali v manjši skupini in je število otrok omejeno, priporočamo pravočasno prijavo.

POT DO NAS: Izobraževalno-zdravilni center Gaberje je zlahka dostopen po avtocesti. Zapustite avtocesto na izvozu Lendava in nadaljujete pot še 3 km proti Murski Soboti do vasi Gaberje (naslov: Glavna ul. 42 – 46, 9220 Lendava).

Starši pripeljete otroke v Gaberje v nedeljo ob 17. uri, sledi namestitev, večerja in spoznavni večer. Tabor zaključimo v petek ob 18. uri s kratko predstavo za starše, stare starše, sestrice, bratce, tete , strice, …, ki bo prav gotovo prijetno presenečenje.

Kontakt: Tadeja 041 279 864, Romana: 051 603 108
e-mail: toplak.tadeja@gmail.com
Organizacija Otroško gledališče Potujoča hišica (Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča, Rimska ploščad 21, Ptuj)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.