03:06, sob, 27. Apr

ODKRITO: Simon Marčič





Simon Marčič, Mariborčan, ki je že dvakrat dirkal na najtežji dirki za motorje, Reli Dakar, se je z nami pogovarjal o tem zakaj se je odločil za reli, kako potekajo priprave, pa tudi o tem, koliko stroškov prinesejo tovrstne dirke. Trenutno se pripravlja na Dakar 2017, največja želja pa je, da se z dirke vrne nepoškodovan. 

Simon Marčič, Dakar 2016
Simon Marčič, Dakar 2016

1. Zakaj ste se odločili za tekmovanje v dirki Reli Dakar?
Želja po tekmovanju na reliju Dakar je v meni gorela že od otroštva, ko sem pri približno 12-ih letih videl na televiziji Mirana (Stanovnika). Vedno sem želel tudi dirkati z motorji, vendar ko sem bil majhen doma nismo imeli zadostnih sredstev, da bi mi bilo to omogočeno. Tako sem prvi motor dobil pri 17-ih, vendar za resnejše tekmovanje tudi takrat še ni bilo dovolj, zato sem se prebijal skozi številne ekstremne športe, da sem si nabral dovolj sponzorjev in pri 25-ih začel tekmovati v Enduru, kar me je pripeljalo do Dakarja.

2. Kako potekajo priprave na to dirko?
Priprave so razdeljene na trening na motorju, ter kondicijski oziroma vzdržljivostni del. Ker pri nas puščav nimamo treniram po makadamskih poteh, ki so v zadnjih leti tudi stalnica na Dakarju ter raznih enduro poligonih kot naprimer VERD na Vrhniki in motokros progah. Čez leto tekmujem tudi v državnem in Evropskem regionalnem prvenstvu v enduru, pa tudi kakšno motokros dirko odpeljem za trening, čeprav so le te zame prekratke. Vzdržljivost treniram z trenerjem Jernejem Kosom v fitnes centru, kondicijo pa nabiram predvsem na gorskem in cestnem kolesu, kjer “pregonim” nekaj tisoč kilometrov letno. Veliko hodim tudi v hribe in plavam.

Simon Marčič na pripravah za Dakar 2017
Simon Marčič na pripravah za Dakar 2017

3. Kaj je najbolj naporno pri reliju?
Najnapornejše so zagotovo sipine, ki ti poberejo veliko moči.

4. Ali so pomembne tudi psihološke priprave?

Psihološke priprave so vsekakor pomembne, vendar moram priznati, da jim posvečam premalo pozornosti.

Simon Marčič, Dakar 2016
Simon Marčič, Dakar 2016

5. Kako dolge so etape na Reliju Dakar?
Etape so dolge od 400km- 1000km. Letos je bila najdaljša 960 km, za 2017 pa še ni povsem znano.

6. Kaj je tisto najboljše pri reliju?
Meni osebno je najlepša narava, ki me napolni z energijo in mi da motiv za naprej ko sem povsem ”podrt”.

7. Lansko leto ste šli na Dakar brez ekipe? Kako bo letos?

Tudi letos bom najverjetneje nastopal brez ekipe, saj si želim zmage v tem razredu, kjer nastopaš brez asistence (malles moto). Seveda pa je vse odvisno od zbranih sponzorskih sredstev, saj asistenca stane med 12.000 in 20.000 evrov.

8. Omeniva še prijavni postopek. Koliko je potrebno plačati za prijavo na tekmo?
Stroški štartnine znašajo 14.800 evrov. V to je vključen ladijski prevoz motorja, hrana ter del bencina. Plačilo je razdeljeno v tri obroke prvega (4000 eur) je potrebno plačati do 15.7.2016, drugega (5000) do 15.9. in preostanek do odhoda ladje 20.11.

9. Kako je s poškodbami. Na prejšnjih dirkah ste imeli nekaj problemov, kakšne so želje za letos?
Do sedaj sem se iz obeh Dakarjev na katerih sem nastopil, 2014 (zlom zapestja) in letos (izpah ključnice in zlom palca) vrnil poškodovan, tako, da si za prihodnje leto želim vrniti predvsem brez poškodb, kar pa seveda niso odrgnine in udarci 🙂

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.