01:44, sob, 27. Apr

Občina Podvelka se bo po več letih brez dolgov zadolžila





Občina Podvelka, ki jo vse od ustanovitve leta 1994 vodi župan Anton Kovše, trenutno z 78 leti najstarejši slovenski župan, se bo po več letih brez dolga prihodnje leto zadolžila. Razlog je 3,4 milijona evrov vredna naložba v novo telovadnico pri Osnovni šoli Brezno, ki jo izbrani izvajalec, družba Pomgrad, že gradi.

Anton Kovše, župan Občine PodvelkaObčina Podvelka, ki je bila v prvem mandatu 1994-1998 del skupne Občina Podvelka-Ribnica, od leta 1998 pa je samostojna občina, se je morala v svoji zgodovini doslej zadolžiti samo enkrat.

To je bilo okoli leta 2006, ko je ob sofinanciranju iz evropskih sredstev rekonstruirala 10-kilometrsko cesto. V sedmih letih je občina ta dolg odplačala, od takrat naprej pa se ni več zadolžila, kljub temu da je izvajala tudi nekatere večje naložbe, a je lahko občina to sproti financirala, je za STA pojasnil župan Kovše.

Predvsem športna društva, nato pa tudi šola pa so že več let opozarjali na potrebo po večji telovadnici v Breznu, zato so se na občini naposled odločili, da zgradijo novo. Naložba je ocenjena na 3,4 milijona evrov, od tega je občina po okoli 500.000 evrov prejela na razpisih Eko sklada in šolskega ministrstva, nekaj ima na voljo v proračunu, za okoli 1,8 milijona evrov pa se bo predvidoma marca prihodnje leto zadolžila.

Župan Kovše računa na dvoletni moratorij na odplačilo kredita, nato pa bi občina dolg odplačevala 12 let. V tem dvoletnem času bo namreč občina nekaj lastnih sredstev potrebovala tudi za sofinanciranje nekaterih projektov, podprtih z evropskimi sredstvi, je pojasnil župan.

Tako so ob osnovni šoli v središču Brezna staro telovadnico, ki je štela dobrih 40 let, že podrli in na istem mestu Pomgrad že gradi novo, večjo, ki bo imela tudi več dodatnih potrebnih prostorov. Občani jo bodo lahko uporabljali tudi za večje prireditve, je povedal župan. Po načrtih bodo novo telovadnico zgradili do začetka prihodnjega šolskega leta, v vmesnem času pa šolarji telovadijo v prostorih bližnjega gasilskega doma oz. na prostem.

Gradnja nove telovadnice je ena od naložb, s katero si ta majhna obmejna občina prizadeva zagotoviti čim boljši standard za bivanje v občini, v kateri število prebivalcev zadnja leta stalno upada. V začetku letošnjega leta je po statističnih podatkih v občini živelo 2355 prebivalcev, kar je 253 prebivalcev manj kot pred desetimi leti.

Svetniki Občine Podvelka so na zadnji seji občinskega sveta v sredo v prvem branju potrdili osnutek proračuna občine za leto 2020, ki je vreden dobrih osem milijonov evrov, od tega je za vse predvidene naložbe, vključno s telovadnico, skupno predvidenih 5,9 milijona evrov. Občina bo nekaj sredstev namenila tudi infrastrukturnim projektom, med drugim rekonstrukciji več kot en kilometer dolge ceste na območju Kaple. Na zadnji seji so svetniki potrdili tudi nekoliko višje cene programov v vrtcu za leto 2020.
vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.