14:24, pet, 26. Apr

Novo v Rušah – zabojniki za tekstil





V Občini Ruše so sodelavci Zadruge dobrote v teh dneh postavili dva zbirna kesona za stari tekstil, oblačila in igrače. Opazili smo, da ste jih občani precej hitro napolnili, kar opravičuje njuno prisotnost in načrt v bodoče, saj razmišljajo, da bi takih kesonov postavili še več.

Občina Ruše se je z Zadruge dobrote povezala po uspešno izvedenem forumu socialnega podjetništva v mesecu juniju, ki so ga organizirali člani TICa Ruše in ga je obiskalo več kot 100 zainteresiranih Rušanov in Rušank, ter gospodarstvenikov. Na Forumu smo med drugim slišali predstavitev projekta Tekstilnica, ki ga vodijo v Zadrugi dobrote.

Podžupan Aleksander Brunčko je že takrat opazil potencial projekta. Tako je v dogovoru z Zadrugo poskrbel, da je Občina pripravila prostor za zbirne kesone.
DSC01821

V čem je smisel zbiranja oblačil igrač in »cot«?
V okviru projekta se po vsej Sloveniji zbirajo oblačila in tekstil. V skladišču v Dravogradu ga sortirajo, tako da 40% teh oblačil pripravijo za prodajo v second hand trgovinah, 30 % predelajo v krpe, (ki se npr. v industriji uporabljajo za brisanje oljnih madežev), 20% oblačil pa predelajo v druge izdelke, kot so torbice, vreče za sedenje, torbice za mobilnike itd. V zadnjem času preostali del oblačil zmeljejo in uporabijo kot izolacijo za hiše – v vednost: izolacija z mletim tekstilom je nekajkrat boljša od izolacije s stekleno volno.
izdelki2

V okviru projekta Tekstilnica je v tem trenutku našlo zaposlitev 5 težje zaposljivih oseb, starejših od 55 let in težko zaposljivih mladih. Tako tudi na Občini Ruše upajo, da bodo lahko s projektom uspešno kandidirali na kakšnem razpisu in pridobili denar za nova delovna mesta. Po besedah podžupana Aleksandra Brunčka in župana Uroša Štanca se v tem trenutku v Rušah tekstil zbira. V bodoče si želijo, da bi jim s pomočjo Zadruge dobrote uspelo usposobiti več ljudi, ki bi tekstil lahko v Rušah sortirali in predelali. V okviru Režijskega obrata pa imajo na Občini trenutno na voljo več šivalnih strojev, s katerimi bi lahko izdelovali izdelke za prodajo in ponovno uporabo.
oblačila1

Na koncu pa še nekaj informacij. V Slovenijo letno uvozimo okoli 20.000 ton tekstila, od tega 1000 ton samo za industrijske krpe. Po drugi strani na letni ravni na smetišča odvržemo 14.000 ton tekstila. Cilj projekta Tekstilnica je, da bi vsaj 10.000 ton odvrženega tekstila predelali in ponovno uporabili. Bodite tudi vi del tega; bodite socialnoekonomsko osveščeni in odvrzite odpadni tekstil v zbiralne kesone Tekstilnica.

Lokacije v občini Rušah:

Ob križišču na parkirišču med ulicama Ruške čete in Jamnikova
ruške čete

V Bistrici ob Dravi pred kulturnim domom Bistrica ob Dravi
bistrica

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.