06:53, sob, 27. Apr

NOVINARSKA KONFERENCA 14. Festival Letni oder Ruše





Novinarska konferenca 14. Festivala Letni oder Ruše 2013 je potekala v torek, 20. avgusta ob deseti uri, v prostorih novega Centra za mlade Ruše, na Mariborski cesti 31 v Rušah.
Na novinarski konferenci so bili prisotni direktorica CEZAM-a Vesna Glavendekić, režiser in igralec Tone Partljič, producent odra KURS Aljaž Jug, producent KANTFESTA Peter Andrej, producentka otroškega odra Nina Klančnik ter producent Etno vsebinskega programa Lucian Vihar.

Skupni napori mnogih Rušank in Rušanov ter zagnano delo mlade ekipe pod vodstvom Vesne Glavendekić, direktorice CEZAM-a je v zadnjih mesecih obrodilo dobre sadove. 14. Festival Letni oder Ruše 2013 nam bo tako v 10 dneh postregel z več kot 60 dogodki, predstavami, razstavami, koncerti, izleti in zanimivimi prizorišči. Številni kakovostni dogodki bodo na festivalska prizorišča privabili obiskovalce od blizu in daleč, še zlasti, ker je večina prireditev brezplačnih, cene plačljivih pa se gibljejo med dostopnih 5 do 13 EUR. Ocenjujemo, da bomo dosegli in celo presegli število 15.000 obiskovalcev.
Vabilo za sodelovanje so že tretje leto zapored sprejeli tako mladi v okviru KURS-a kot različna društva, ki ustvarjajo kulturno in družabno življenje v Rušah. Ob pomoči župana Uroša Štanca, podžupana Aleksandra Brunčka in občinskega svetnika Marka Ozima ter nekaterih drugih angažiranih posameznikov nam je kljub finančni krizi uspelo znova pridobiti sredstva od festivalu zvestih sponzorjev, kot tudi prepričati nove sponzorje za njihovo podporo.

Letošnji festival kot že lanskega kroji mlada ekipa s širokim pogledom in širšim programom. Čeprav je letno gledališče Pod goroj staro že 82 let, bo v času med 23.8.2013 in 1.9.2013 zasijal v polnem blišču.Na ramena spoštljive tradicije postavljamo torej mladostni zagon in kreativni duh.

novinarska 4

GLAVNI ODER na letnem gledališču ponuja vrhunce letošnjega festivala in hkrati privabi tudi največ obiskovalcev. Že v soboto 24. avgusta ob 21.00 uri se nam obeta spektakel s Siddharto. V ambientu pohorskega gozda pa se bodo v naslednjih dneh ob 20.00 uri zvrstili igralec in stand up-performer Tadej Toš, Valič teater s predstavo Srečno ločena, za glasbene sladokusce bo poskrbel Vasko Atanasovski Trio, sredo bo zaznamovala gledališka predstava v izvedbi KD Pekre – Limbuš in režiji Toneta Partljiča Zdravnik po sili, po ponovnem združenju nas bodo v četrtek zabavali člani zasedbe Terrafolk, zadnji večer festivala pa je ponovno pripadel pristnim Štajercem, ekipi Reporter Milan s predstavo Kandidat za vampirja. Vstopnice lahko kupite že po 5 evrov, razen vstopnice za predstavo Reporter Milan in Tadej Toš po 10 evrov, ter za Siddharto v predprodaji po 10 evrov, v redni prodaji pa 13 evrov.

OTROŠKI ODER v dneh med 26.08. in 31.08. si lahko z vašimi najmlajšimi ogledate glasbene in lutkovne predstave, čarovniške animacije in se udeležite CEZAM-ve zabave Indijancev. Vse predstave otroškega odra so brezplačne in so odlična priložnost, da s svojimi otroci pred začetkom šole in vrtca preživite še nekaj zabavnih in igrivih trenutkov. Program se odvija ob 10.00 uri na letnem gledališču, v primeru slabega vremena v Veliki dvorani CEZAM-a. Zvrstili se bodo Čarodej Andrej s čarovniškimi vragolijami, lutkovno igrana predstava Čevljar in palčka Družinskega gledališča Kolenc, CEZAM-ova zabava z Anko Poglajen – Iskanje indijanskih modrosti, glasbeno lutkovna predstava Sonce gre na potep Melite Osojnik, lutkovna predstava gledališča Bičikleta Veseli cirkus otožnega klovna in glasbeni spektakel Kaktus top 8 v živo s Spidijem.

ULIČNO GLEDALIŠČE v zadnjem času zagotovo pridobiva na priljubljenosti. Na lokaciji parkirišča ob Kolodvorski ulici pred nekdanjo pekarno se bo v sklopu letošnjega festivala med 26.08. in 28.08. ob 18.00 uprizorila gledališka ulična predstava Glumači v izvedbi Teatra CIZAMO, plesne delavnice z Majo Štefan: Hip hop in Street dance animacije, ter gledališka ulična predstava Večerja za enega v izvedbi Nadje Emeršič in Gašperja Žerjala.

RAZSTAVE FLOR dopolnjujejo letošnje bogato festivalsko dogajanje, ki ga bodo tudi letos popestrili s številnimi razstavami na kar šestih razstaviščih: Javni zavod Center za mlade Ruše CEZAM, Galerija RULIK, Oder PAVILJON, Galerija B – Kulturni dom Bistrica ob Dravi, Galerija AA, Športni park Ruše . K sodelovanju smo povabili tako umetnike kot tudi otroke, ki so na inovativen način izdelali različne umetnine. Prav tako vabimo vse, ki radi ustvarijo, da se nam pridružijo v paviljonu, kjer bomo pripravljali največjo razstavo mandal in z njimi polepšali Ruše.

PAVILJON, ki oživi v večernih urah z glasbenim programom, gostinsko ponudbo in prijetno družbo bo tudi letos v idiličnem parku sredi Ruš. V sklopu glasbenega programa bomo lahko poslušali nagrajence festivala Kantfest, lokalne glasbenike in pevce ter mednarodne goste. Paviljon bo letos oplemeniten še s stojnično ponudbo in lovom na srečo.

STOJNIČNE PREDSTAVITVE se predstavlja kot spremljevalno prizorišču Paviljona v parku sredi Ruš. Obiskovalcem bomo postregli s stojnično ponudbo domačih izdelkov umetnostne in rokodelske obrti, kot tudi s ponudbo domačih pekovskih in drugih prehrambnih artiklov obrtnikov in domačij iz Ruš in širše okolice. CEZAM Ruše pa bo svojo Biblioteko preselil na prosto, kjer boste lahko pod krošnjami dreves uživali v branju raznovrstnih knjig potekala bo tudi izmenjava knjig po principu Prinesi-odnesi.

LOV NA SREČO FLOR 2013, s tem bomo prvič v času festivala obiskovalcem pripravili bogat srečelov oziroma lov na srečo. Mimoidoče in obiskovalce bomo povabili, da se z nami pozabavajo in zadenejo tudi kakšno nagrado. Potekal bo na lokaciji parka pri Občini Ruše.

IZLETI V OKVIRU FESTIVALA bodo kar trije. Pohod na Martnico, zbirališče pri spomeniku v centru Ruš bo potekal v nedeljo, 25.8.2013 ob 9.00 ter v sredo, 28.08. ob 15.00. Voden izlet: Ruše – Areh – Fala, zbirališče pri hotelu VETER bo v soboto, 31.8.2013 ob 9.00, cena izleta : 12€ na osebo, v ceno je všteta organizacija, prevoz , pohorska malica, vstopnine. Izlet Ali poznamo svoj kraj z lokalno vodnico Olgo Malec bo v nedelja 1.9.2013 ob 15.00, zbirališče park v centru Ruš, izlet je brezplačen. Več informacij najdete na www.cezam.org

KANTFEST letos praznuje 11. leto. Odkar je krenil na pot iz rodnih Ruš, je postal vseslovenski, hkrati pa se je uveljavil v mednarodnih kantavtorskih krogih in v Ruše ter širše po Sloveniji pripeljal mednarodno kantavtorsko sceno (Kantfest International). Tokrat bo v svojem programu v petek, 23.8. ob 20.00 uri predstavil izbor mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev, in starih mačkov tega žanra. Strokovna žirija v sestavi Urška Čop Šmajgert, Xenia Jus, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar in Jani Kovačič bo tokrat izbrala bronasto, srebrno in zlato Kanto 2013. V ponedeljek, 26.8.2013 ob 21:30 bo koncert danskih in irskih trubadurjev John Bæk, Svend Seegert, Shane Ó Fearghail bodo nastopili v Paviljonu v parka sredi Ruš. V torek, 27. 8.2013 Ob 21:30 bomo poslušali koncert BRONASTE, SREBRNE IN ZLATE KANTE 2013 po izboru letošnje žirije in publike, ki bo znan 23.8. in s tem tudi, kdo bo letos odnesel zlato Kanto? Ruško dogajanje pa bo zaključil v sredo, 28.8. ob 21:30 bo pod naslovom ZDRUŽENE DRŽAVE POEZIJE – predstavljal festivale, kantavtorje, pesnike in pesnice iz vse EU (Danska, Irska, Srbija, Hrvaška, Avstrija, BiH, Slovenija).

POHORSKE PRAVLJICE bodo letos potekale že šestič zapovrstjo. Z njimi skušajo organizatorji pod svojo streho zajeti pravljice, povesti in zgodbe o gozdu, tem prvobitnem svetu, ki nas ponekod še obdaja. Letošnje vodilo bodo Bajne bajke, ki jim lahko prisluhnete med 29.8 in 31.8. na dveh lokacijah, za otroke v Paviljonu parka sredi Ruš, za odraslo publiko pa na Glazerjevi domačiji.

Festival se bo razlil preko roba letnega gledališča, prepredel celotno Ruše in upamo, da bomo dosegli tisto brneče festivalsko atmosfero, ki bo ponesla svež mladosten in predvsem povezujoč veter v zadnjo hišo v včasih največji vasi. Vabljeni torej v vedno mlajše Ruše, v poznopoletni objem Pohorja in Drave. Festival Letni oder Ruše – SVEŽI VETER.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.