16:30, pet, 26. Apr

Na Slomškovem trgu Glasbeni ognjemet





Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 850-letnici prve omembe mariborskega gradu poklanja mestu Glasbeni ognjemet. Koncert bo danes ob 20. uri pred gledališčem na Slomškovem trgu. Pod taktirko umetniškega direktorja Opere Simona Krečiča bosta nastopila Simfonični orkester in zbor Opere SNG Maribor s solisti.

SNG Maribor

Kot solisti na koncertu, ki tudi uradno odpira novo sezono SNG Maribor, bodo nastopili Petya Ivanova, Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova, Janez Lotrič, Renzo Zulian in Jaki Jurgec.

Koncertni večer bodo začeli s tremi točkami iz opere Čarobna piščal Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki bo kot prva operna premiera na velikem odru SNG Maribor na sporedu od 3. oktobra. Sledili bosta po dve točki iz oper Carmen in Hoffmannove pripovedke francoskih skladateljev Georgesa Bizeta in Jacquesa Offenbacha.

Glasbeni večer bosta zaključila odlomka iz opere Aida, ki jo je po zgledu francoske velike opere napisal italijanski operni velikan Giuseppe Verdi. V produkciji s Cankarjevim domom iz Ljubljane je ta opera novembra lani že navdušila mariborsko občinstvo.

S koncertom se SNG Maribor pridružuje vrsti dogodkov, s katerimi se mesto že skozi vse leto spominja pomembne obletnice prve omembe mariborskega gradu. Letos namreč mineva 850 let, odkar je v listini iz leta 1164 prvič omenjen grad na Piramidi, Marchburch, po katerem je mesto, ki se je pod njim kasneje razvilo, dobilo ime. Maribor se kot mesto (Marpurg) prvič omenja v pisni listini leta 1254.

“Tudi SNG Maribor se s svojo gledališko, koncertno, operno in baletno dejavnostjo pomembno vpisuje v mestni utrip in širše okolje, zato smo se odločili, da meščanom in vsem ljubiteljem kulture, še posebej glasbenega gledališča, pričaramo lep večer, ki naj velja obenem kot vabilo k nadaljnjemu obisku naših umetniških prireditev tudi v sezoni 2014/15,” sporočajo iz gledališča.

V primeru slabega vremena bo koncert v Veliki dvorani SNG Maribor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.