18:58, pet, 26. Apr

Na Seršu MB s podjetjem Oven v študijo energetske prenove





Srednja elektro-računalniška šola Maribor je v sodelovanju s podjetjem Oven, hčerinsko družbo Elektra Maribor prejšnji teden predstavila študijo o učinkoviti rabi energije za omenjeno šolo. Gre za skupni projekt obeh institucij, ki bo koristil dijakom in zaposlenim, saj bodo z njeno implementacijo pripomogli k znižanju stroškov pri porabi energentov.OVEN logo

Študijo, ki na daljši rok pomeni tudi prispevek k znižanju škodljivih emisij v okolje, je podrobneje predstavil zunanji pogodbeni sodelavec podjetja Oven Aleš Fukne Kokot. Kot je dejal, preliminarna študija energetske učinkovitosti vključuje opis objekta, popis obstoječega stanja, opisuje obstoječo porabo energentov, predloge za investicijsko rekonstrukcijo ter predloge in priporočila za modernizacijo.

“Povzetek predlogov in priporočil v študiji nam daje celotno sliko vseh predlogov, kar služi za enostavnejšo odločitev izbire energenta v prihodnosti,” je poudaril soavtor študije in dodal, da so iz nje podrobno razvidni ukrepi in doba v povračila vloženih denarnih sredstev pri posameznih aktivnostih.

Kot je povedala ravnateljica omenjene srednje šole Irena Srša Žnidarič, kar 35 odstotkov vseh materialnih stroškov trenutno porabijo za ogrevanje, saj ogrevajo 11.000 kvadratnih metrov lastnih površin, poleg tega pa še površine, ki jih uporabljata III. gimnazija Maribor in Fakulteta za strojništvo oziroma Srednja strojna šola na Smetanovi ulici.

Ob tem ogrevajo prostore s kurilnim oljem, ki sodi med najdražje alternative za ogrevanje. Prihranke pri stroških ogrevanja bi tako lahko uporabili za nakup in izboljšanje opreme ter strokovne ekskurzije namenjene dijakom, je še dejala ravnateljica, potem ko ji je direktor družbe Oven Elektro Maribor Miroslav Prešern študijo tudi uradno predal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.